Deschiderea oficiala a celei de-a XVI-a editii a Zilelor Cetatii a avut loc sambata dimineata, in sala Porolissum a Primariei Municipiului Zalau. Primarul orasului, Radu Capilnasiu, a explicat semnificatia sarbatorii Zalaului: „un eveniment cu impact pozitiv, datorita implicarii cetatenilor in activitatile desfasurate”. Capilnasiu, proaspat intors din America, unde a participat in urma cu o saptamana la „Zilele Zalaului” la Chicago, a adus si salutul zalauanilor de peste ocean pentru cei de acasa. Momentul festiv a continuat cu decernarea premiilor pentru cei patru noi cetateni de onoare care au primit titlul saptamana trecuta si a premiilor pentru 35 de „cupluri de aur” din Zalau, cupluri care au implinit o jumatate de veac de casnicie, dar si pentru cei 32 de elevi salajeni, olipici nationali si internationali.
Rasplata pentru 50 de ani de dragoste
35 de „cupluri de aur” din Salaj au ajuns sambata, inca odata, in fata ofiterului de stare civila, retraind emotiile cununiei. Primarul Radu Capilnasiu i-a felicitat in cadru festiv si le-a oferit, in semn de respect, traditionalele diplome, cate un buchet de flori si un premiu in bani. Dupa ce au fost premiate si felicitate de catre reprezentantii Primariei Municipiului Zalau, cuplurile longevive au avut parte de o masa festiva, organizata la o pensiune din oras. Secretul unei casatorii de 50 de ani? „Multa dragoste, dar si intelegere reciproca”, dupa cum ne-au marturisit doi indragostiti aflati la evenimentul lor. Unii dintre ei au cate cinci – sase nepoti si considera ca au, intr-adevar, o viata implinita.
Premii pentru olimpici
Reprezentantii Primariei Munici-piului Zalau i-au felicitat si i-au rasplatit pe elevii din Salaj care au avut rezultate deosebite la diferite concursuri si olimpiade nationale si internationale, in anul scolar 2012 – 2013. Astfel, 32 de olimpici, impreuna cu profesorii care i-au pregatit, au fost premiati, in cadru festiv, de primarul Capilnasiu. Cei care au pasit pe podium si au obtinut locul I la concursurile la care au participat sunt: Eliza Bob, absolvent 2013 a Scolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Zalau – premiul I la Olimpiada nationala de limba si literatura romana, profesor: Daniela Sandru; Cristiana Petre, eleva in clasa a IX-a la Colegiul National „Silvania” Zalau – premiul I la Olimpiada nationala de limba si literatura romana, profesor: Clara Dan; Alexandra Petrea, absolventa a Scolii Gimnazile „Mihai Eminescu” din Zalau – premiul la Olimpiada de lingvistica, profesor: Cristina Pop; Alin Valerian Pop, elev in clasa a IX-a la Colegiul National „Silvania” – premiul I la Olimpiada nationala de limba germana, profesor: Szeles Beata si Emanuela Nimigean, absolventa a Scolii Gimnaziale „Gheorghe Lazar” din Zalau – premiul I la Olimpiada de limba franceza, profesor: Adelina Ludosan.
Distractia culinara a fost scumpa
Un mic cumparat de la Kaufland sau Unicarm costa in jur de 70 de bani. Pe bulevard sau pe platoul din fata Prefecturii micul s-a vandut la Zilele Zalaului cu 2,5-3 lei. Ce-i drept, cu paine si mustar. Dar, oricum, sa vinzi un produs de patru ori mai scump fata de pretul cu care l-ai cumparat ni se pare o exagerare. La fel de exagerat ni se pare si pretul de 15 lei al unui meniu cu doua aripioare de pui. Chiar si pretul dulciurilor a fost…piperat. Sapte jeleuri cat unghia costau opt lei, iar 100 de grame de bomboane simple – 3 lei. Insa asa e la balciuri, nu numai la cel din Zalau.
Discutand cu cativa dintre cei care isi etalau marfurile pe tarabe am aflat, de pilda, ca pentru doi metri patrati inchiriati s-a platit in cele patru zile 250 de lei. Pretul este mai mult decat rezonabil la vadul asigurat. Asa ca nu putem exclude din calcule „pofta” de imbogatire a multora dintre cei care stau dincolo de tejgheaua tarabei. E momentul sa dam lovitura, isi spun in sinea lor.
Marketing cu legume sculptate
Intr-o rulota, pe la mijlocul bulevardului, un tanar din Satu-Mare adunase in preajma multime ca la urs. Si te miri ce facea tanarul. Nimic altceva decat sculptura in legume si fructe. Cu un aparat sugestiv numit „Printesa Bucatariei”, mesterul transforma ri-dichea in ciuperca si castravetele in crocodil. Tanarul care face senzatie cu creatii culinare iesite din comun are, bineinteles, un scop: acela de a vinde instrumentele de curatat si sculptat legume si fructe. 40 de lei a costat dispozitivul multifunctional si doar cinci lei un storcator pentru citrice.
Putina culoare si mizerie destula
Un eveniment care dureaza patru zile, cum a fost cel de la la sfarsitul saptamanii trecute, are si unele ciudatenii. Sau, altfel spus, au fost si manifestari iesite de pe fagasul normalului. Un comerciant care dormea la „umbra” unui bloc s-a trezit in plina noapte ca un locatar a aruncat o galeata cu apa peste el. Prietenii credinciosi ai lui Bachus lalaiau inspre dimineata cand lumea, de bine, de rau, mai atipise, pana cand au intervenit oamenii de ordine. Numarul cersetorilor a fost parca mai mare decat la orice editie. Nu strabateai trei metri prin multime si hop in calea ta piranda cu pruncul la piept, agasandu-te cu arhicunoscutele sintagme: „da-mi un leu sa iau paine la prunc”, sau „ti-a da Dumnezeu noroc daca mi-i da niste banuti sa cumpar mancare la prunc”. Cat despre frezele unor adolescenti, ele semanau cu un curcubeu: verzi, rosii, portocalii etc. Vuvuzelele pe care le gaseai de cumparat la tot pasul ii bagau in draci pe multi dintre cei aflati pe bulevard. Apoi, sa nu ii uitam pe cei care urinau pe peretii blocurilor, din comoditatea de a merge pana la una dintre cele 14 toalete instalate in centrul Zalaului cu ocazia Zilelor Cetatii. Gaborii si gaboritele de pe Olarilor si din alte cartiere ale Zalaului, cu zeci de puradei, au invadat, seara de seara, bulevardul si crasmele infiintate ad-hoc. Sa mai zica lumea ca nu au tiganii bani!
Adrenalina platita cu bani grei
Se pare ca apogeul adrenalinei a fost atins in parcul de distractii amenajat in zona Perla. Copiii se simteau minunat pe tobogane, pe carusel, in masinute sau in trenulete. Nu toti parintii impartaseau din plin bucuria celor mici. O mama isi dojenea odrasla ca „i-a papat” numai in ziua de sambata 40 de lei cu masinutele si toboganele. Baietelul plangea ca din gura de sarpe si rugator, printre suspine, ii spunea mamei ca mai vrea odata. Parintii scoteau din bu-zunar sapte lei pentru ca pruncii lor sa se plimbe doua minute cu masinuta, cinci lei pentru patru minute pe tobogan si sase lei pentru o tura cu trenuletul. Adolescentii si adultii mai tari din fire plateau zece lei sa se dea doua minute peste cap si cinci lei pentru trei minute in carusel.
Zalaul s-a imbogatit cu patru cetateni de onoare
Patru zalauani de exceptie, care au avut o implicare deosebita in viata comunitatii si au promovat imaginea orasului nostru, au fost premiati cu titlul de Cetatean de Onoare. Este vorba de regretatul sociolog si scriitor Gheorghe Sisestean – profesor indragit de multe generatii de liceeni si cu importanta recunoastere in tara si in strainatate – care a primit post mortem cea mai importanta distinctie oferita de municipalitate. Cei prezenti in sala au tinut un moment de reculegere in memoria sociologului.
Titlul de Cetatean de Onoare i-a fost conferit si doctorului Calin Dorel Dindelegan, medic chirurg, care a si-a desfasurat activitatea in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau timp de aproape patru decenii.
Cel de-al treilea Cetatean de Onoare al municipiului Zalau declarat a fost multiplul campion la karate Calin Marincas. La doar 28 de ani, campionul zalauan a avut, incepand din anul 2000, rezultate deosebite la competitii sportive nationale si internationale.
Titlu de Cetatean de Onoare al Zalaului a primit si profesorul universitar Ioan Irimus, care a fost director al Universitatii Babes Bolyai – extensia Zalau, in perioada 2008 – 2012. In cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local din 19 iulie, consilierii au retras de pe ordinea de zi proiectul de hotarare privind acor-darea titlului de Cetatean de Onoare profesorului Ioan Irimus, ca urmare a unei sesizari impotriva acestuia. Sambata, 27 iulie, consilierii locali au votat insa in sedinta extraordinara de Consiliu Local pentru acordarea titlului de Cetatean de Onoare lui Ioan Irimus. „Fata de o sesizare pe care noi nu avem competenta de a o verifica, am primit de la UBB mai multe recomandari in favoarea profesorului, drept urmare, i-a fost acordat titlul de cetatean de onoare al Zalaului”, ne-a declarat Radu Nistorescu, administratorul public al Zalaului.