Primarul Radu Capilnasiu s-a intors marti din America, unde a fost invitat de onoare la Zilele Zalaului de la Chicago. Radu Capilnasiu ne povesteste detaliile evenimentului si ale intalnirii cu zalauanii din Chicago intr-un interviu in exclusivitate pentru Graiul Salajului.

G.S.: Cum ati fost primit la Chicago?
Radu Capilnasiu: Am fost intampinati de Ioana Savos, persoana la care am si locuit in primele zile in Chicago. Cu Ioana am avut primele discutii despre ce fac salajenii la Chicago si unul din exemplele pozitive este chiar ceea ce au realizat Ioana cu sotul ei Sebastian Savos. Am fost primiti extraordinar de bine. S-a vazut ca am fost foarte asteptati. Zalauanii din Chicago si-au dorit foarte mult sa participam la a X-a editie a Zilelor Zalaului la Chicago, eveniment pe care il organizeaza in fiecare an intr-un parc destul de generos ca suprafata. O zona frumos amenajata. Erau foarte dornici de a avea cat mai multe discutii despre ce se intampla in tara, cu toate ca urmaresc presa online si se uita la stirile din Romania. Sunt foarte multe lucruri pe care ei le stiu despre ce se intampla aici, dar nu este acelasi lucru ca si atunci cand vii in contact direct cu un reprezentant al Primariei, chiar cu primarul Zalaului. S-au ocupat foarte mult de noi. Ne-au dus sa vizitam metropola si cele mai importante atractii.

G.S.: Cum vi s-a parut orasul Chicago? Ce v-a atras atentia?
R.C.: Am vrut sa vedem anumite lucruri care functioneaza acolo foarte bine pentru a vedea daca intr-adevar ar putea fi aplicabile si aici. Oamenii gandesc altfel fata de europeni. Este o alta lume, as putea spune, dar in acelasi timp sunt lucruri care ar putea fi replicate si in Romania. De exemplu, modul de organizare a zonelor de case. In Chicago, in spatele caselor exista o alee neasfaltata unde se desfasoara activitatea de ridicare a gunoiului menajer. In fata caselor exista o peluza curata neingradita si este totul ingrijit de fiecare proprietar. (…) Toate strazile se intersecteaza la un unghi de 90 de grade. Nu ai cum sa te pierzi. In intersectii fiecare are semnul Stop, iar regula este ca cel care a ajuns primul are prioritate, iar daca doua masini ajung simultan in intersectie, soferii isi fac semn unul altuia si se inteleg care sa intre in intersectie. (…) Am vizitat cladirea cea mai inalta din America de la ora actuala, si anume Willis Tower, fostul Sears Tower. Am fost sus la ultimul etaj si am vazut panorama extraordinara a orasului. Daca te afli jos printre cladiri simti ca te sufoci, parca se prabusesc toate pe tine.

G.S.: Cum sunt zalauanii din Chicago?
R.C.: Zalauanii, intre ei, sunt foarte apropiati si exista un respect fata de romanii din America. Sunt romani care au mers acolo in dorinta de a se afirma. Muncesc de dimineata pana seara. Lucreaza din greu, dar stiu pentru ce fac asta. Au o dorinta de a se realiza din punct de vedere financiar si de a-si face o familie acolo. Foarte multi tineri au mers ca studenti, au ramas acolo, au obtinut recunoasterea studiilor si lucreaza in diverse domenii de activitate, cum ar fi in transporturi, constructii, in banci sau spitale. Au un grup de initiativa format din cativa oameni extraordinari. Zalaul este singurul oras care este reprezentat sub forma asta in Statele Unite. Niciun alt oras nu este reprezentat de dispora asa cum o fac zalauanii nostrii. Mi-au fost atat de dragi cand am vazut ca sunt implicati oameni cu multa initiativa in sprijinul concetatenilor lor care se afla in Statele Unite. Au facut chiar si un site “romanilachicagoa”, unde ofera tot felul de informatii extrem de utile pentru toti romanii din America. Poti afla, de exemplu, cum iti poti face buletinul sau permisul de conducere, tot ce ai nevoie. Promotorul acestui site este Mihai Lehene, care este de fapt liderul comunitatii zalauane la Chicago. Un om extraordinar. Acesta, impreuna cu sotia lui, au o firma de tranzactii pe bursa si dezvolta afaceri importante de mare anvergura. Au actiuni chiar si la bursa din Bucuresti. O alta persoana de succes, pot sa spun, este Ovidiu Pop, care are o cofetarie, si care organizeaza evenimente sau mese festive cu specific romanesc. Ioana si Sebastian Savos sunt foarte implicati, activi si saritori la orice pentru a ajuta un zalauan sau un alt roman. Ioana se ocupa cu plasarea fortei de munca si organizeaza evenimente pentru inalta societate. Si Nicu Craciun este un om extraordinar, pe care desigur ca il stie lumea. Le este dor de casa, se vede. Vroiau sa stie in ce ar putea investi aici in Zalau. Eu nu sunt in masura sa le spun ce afaceri sa faca in Romania. Dar le pot furniza informatii esentiale in cazul in care doresc asa ceva.

G.S.: Ati avut ca misiune sa faceti o punte intre zalauani din Zalau si zalauanii din Chicago?
R.C: Am stabilit ca vom colabora. Daca vor sa faca ceva aici, poate vom dezvolta investitii in zona noastra. Vom cauta modalitati sa facem schimburi culturale, educative. Am promis ca o sa le fac o donatie de 1.000 de carti din colectia Adevarul pentru biblioteca romaneasca de la Chicago. De asemenea, daca vor veni in tara, oricand au o usa deschisa la Primarie pentru orice fel de informatii sau sprijin, in conditiile in care vor dori sa investeasca. Mi-au spus ca pe viitor vor sa ofere jucarii gradinitelor din Zalau. Vom face orice sa realizam o colaborare de succes cu ei.

G.S.: Cum a fost atmosfera la Zilele Zalaului de la Chicago?
R.C.: A fost o atmosfera de sarbatoare foarte bine organizata. Dupa parerea mea, au fost peste 500 de oameni acolo. A fost ca la picnic. Unii si-au adus mese si scaune. In zona din centrul platoului din parc, o zona destul de generoasa, era terenul de fotbal si de volei, unde s-au desfasurat competitii si castigatorii au fost premiati. Scena era undeva in lateral si mai era o anexa, unde sa te adapostesti in caz de ploaie. Zona aceasta este pentru romanii care isi sarbatoresc diferite evenimente, dar cand sunt evenimente mai de amploare in Chicago, ele se serbeaza in centru orasului, cu circulatia inchisa ca si la noi la Zalau, si in alte tari europene. Am vorbit cu toata lumea acolo. Practic tot timpul am povestit cu oamenii. Inainte de eveniment am avut intalniri organizate cu unii care vroiau sa discute cu mine. Am intrat in contact cu zalauani despre care nici nu stiam ca sunt plecati din tara. M-am intalnit cu baiatul domnului profesor Nicu Lapusan, al domnului profesor Medrea si multi altii.
Au insistat sa mergem si la anul. Vom incerca eventual sa sustinem deplasarea altor colegi sau vom sustine schimburi culturale, sau chiar sa trimitem tineri sa vada ce inseamna comunitatea din America. Vom mentine aceste schimburi si traditii culturale.
Pe final le doresc succes zalauanilor de la Chicago si ma bucur enorm ca am putut fi alaturi de ei intr-o zi atat de speciala pentru toti zalauanii.
Interviul poate fi vizualizat integral pe www.graiulsalajului.ro