Patru dintre cei opt camatari prinsi in flagrant la Jibou in martie au depus la Judecatoria Zalau cerere de eliberare provizorie sub control judiciar. Magistratii salajeni au respins luni cererile de eliberare formulate de inculpati, ne-a transmis judecatorul Daria {aran. Cei opt se afla in arest din 27 martie. Luni a expirat ultima prelungire a arestarii preventive cerute de procurorii salajeni in 19 iunie. Practic, procurorii au putut cere pentru ultima data prelungirea arestului preventiv, fiindca legea prevede ca termenele de prelungire cumulate sa nu depaseasca 180 de zile in faza de judecata, in care inculpatii sunt tinuti in arest pana cand dispare pericolul social sau pana cand anchetatorii considera ca acestia nu pot actiona pentru zadarnicirea adevarului.
Camatarii au refuzat de-a lungul anchetei sa isi recunoasca vina in fata procurorilor, desi au fost prinsi asupra faptului. Au incercat in fel si chip sa dea autoritatilor explicatii pentru imprejurarile in care au fost prinsi. Daca inculpatii isi recunosc vina in faza de judecata, pedepsele lor se reduc cu o treime. Camatarii jibouani sunt acuzati de procurori de constituirea unui grup infractional organizat, de camatarie si santaj. Legea 39 din 2003 prevede pentru prima infractiune din cele trei capete de acuzare pedeapsa cu inchisoare intre trei si cincisprezece ani, iar pentru cele-lalte doua infractiuni legea preconizeaza pedepse cu inchisoarea intre sase luni si cinci ani, precizeaza purtatorul de cuvant al judecatoriei Zalau, George Barbura.
Camatarii au imprumutat cu diferite sume persoane din Jibou, printre care pensionari nevoiasi, mame beneficiare de indemnizatie pentru cresterea copilului si alti beneficiari de drepturi banesti prevazute prin lege. Clanul camatarilor a semanat teroare in Jibou, dand dovada de o cruzime crasa. Pentru a-si recupera datoriile, gruparea se folosea de pensiile, alocatiile, ajutoarele sociale, dar si de alte drepturi banesti ale persoanelor imprumutate cu sume cuprinse intre 200 si 13.000 de lei, potrivit procurorilor. Victimele nu aveau scapare. Camatarii ii aveau permanent „la mana”. „Dobanzile” percepute de raufacatori ajungeau pana la dublul sumei imprumutate. Inafara de doua persoane, victimele erau de etnie roma.
Dintre cei opt camatari aflati in arest, Kiss Tarzan risca cea mai mare pedeapsa, acesta fiind sub recidiva post-condamnatorie. Pedepsele camatarilor se vor contopi intr-un final, dupa ce instanta apreciaza cine si ce pedeapsa primeste, in functie de circumstantele cauzei si „contributie”. Pedeapsa inculpatilor poate fi sporita dupa contopire, dar nu poate depasi pedepsele acumulate pentru cele trei capete de acuzare. Spre exemplu, daca pentru prima infractiune unul din camatari primeste patru ani, iar pentru celelalte doua acuzatii mai primeste de doua ori doi ani, pedeapsa contopita nu poate depasi opt ani, suma pedepselor, explica George Barbura.
Initial, procurorii au retinut noua persoane. Ulterior, unul dintre ei a fost eliberat din arest, iar pe numele celorlalti opt camatari au fost emise mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, apoi instanta le-a prelungit perioada arestarii preventive cu inca 30 de zile, in repetate randuri.