Saptamana trecuta, Ministerul Educatiei a luat o decizie care ridica semne de intrebare. A decis sa desfiinteze 183 de specializari de la universitatile din tara tocmai cand au inceput inscrierile la facultati. Si-a dat seama acum Ministerul Educatiei ca sunt inutile. Doar atat? Sau problema este mult mai grava? Stim cu totii ca sistemul de invatamant este subfinantat,ca profesorii sunt prost platiti, desi li s-a promis sub toate guvernarile ca munca lor si importanta educatiei vor fi recunoscute printr-o remuneratie pe masura. Multe facultati sunt complet deconectate de la realitatea curenta a domeniului in care pregatesc specialisti la nivel teoretic, si asta se reflecta in piata muncii. Tot mai multi elevi care termina liceul incearca sa se descurce cumva si sa castige un ban imediat dupa liceu. Nu este practic sa faci o facultate care nu iti ofera nici o perspectiva de angajare. Din sistemul universitar au plecat aproape 4.000 de profesori in intervalul 2008-2011. Acest lucru poate avea o legatura si cu desfiintarea specializarilor. Revolutia tehnologica accelerata din ultimii ani aduce schimbari importante in ceea ce priveste economia si locurile de munca. La nivel mondial, tot mai multe job-uri ale clasei de mijloc sunt inlocuite de noile tehnologii. Angajatii nu mai sunt indispensabili. Are loc o revolutie industriala fara precedent. Fabricile care mai functioneaza isi relocheaza mereu productia, in tari cu costuri cat mai mici. Nu mai exista nici o certitudine ca vei avea un loc de munca Ipe viataI, cum am fost obisnuiti in comunism. O revolutie similara are loc si in ceea ce priveste serviciile. Vorbim de Occident. La noi, inca mai stam la cozi si serviiciile online sunt putin accesate .Nu putem sa nu ne intrebam daca suntem pregatiti pentru ceea ce urmeaza la nivelul transformarilor din economie si de pe piata muncii. Din aceasta perspectiva, sunt oare elevii care nu au luat bac-ul atat de prosti, sau poate si-au dat seama ca ceea ce invata la scoala nu ii va ajuta in viata? Ce da valoare cunostintelor lor? Pentru ca diploma in sine, o bucata de hartie, nu valoreaza nimic. Gestul unui absolvent din Timisoara, de a-si scoate diploma de bac la licitatie pe facebook, demonstreaza acest lucru.IE autentica si ieftina, doar pentru profii de la mine de la scoala e mai scumpaI, scrie Andrei Ungureanu din Timisoara pe Facebook. El sustine ca diploma este lipsita de valoare si ca nu crede ca-si va gasi un loc de munca.
Si la ce buna diploma de bac, la urma urmei?
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...