Primarii salajeni sunt nemultumiti ca nimic din ce se aduna de pe spinarea oamenilor din comunitate nu ajunge inapoi

Statul a dat gres in privinta introducerii impozitului pe veniturile agricole, deoarece acesta nu a avut efectul scontat. Cu toate ca autoritatile sperau sa impoziteze peste 650.000 de fermieri, potrivit Agentiei Nationale de Administrare a Finantelor, la nivel national doar 121.502 si-au depus declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit. Si cand te gandesti ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a primit anul acesta 900.000 de solicitari pe suprafata iti vine sa crezi ca in mai multe judete s-a hotarat boicotarea impozitului agricol. Apoi, implementarea impozitului agri-col a fost o balbaiala continua inca de la inceput. In prima faza declaratia trebuia depusa pana la 25 mai, dar dupa expirarea termenului limita autoritatile au decis sa-l prelungeasca pana la sfarsitul lunii iunie. Motivul: doar cativa fermieri trecusera pe la Finantele Publice.
Cel mai deranjant este faptul ca noul impozit nu se poate plati la primariile locale din comune, ci numai la Administratia Finantelor Publice, care are sedii doar in orase si co-mune mari. Seful Asociatiei Comunelor din Romania, Emil Draghici, sustine ca „multi dintre contribuabili, printre care si persoane varstnice, trebuie sa parcurga zeci de kilometri pentru a achita aceste dari”. Sandu Bercean, primarul comunei Mesesenii de Jos si vice-presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, este in asentimentul lui Draghici. Pe langa distanta care trebuie parcursa pentru plata acestor impozite, Bercean spune ca primarii comunelor sunt nemultumiti si de faptul ca nici un ban din aceste impozite nu se intoarce la bugetul primariei. In acest context, am cerut si parerea catorva primari ai comunelor salajene. Florian Bonte, primarul comunei Sig, spune ca „desi din acest an exista doua feluri de impozite pentru agricultori, impozitul pe terenul agricol – de natura impozitului pe proprietate – si impozitul pe venitul din agricultura, cel de al doilea este venit integral al bugetului de stat, iar noi, bugetul local, nu beneficiem nici de cea mai infima suma din impozitul pe norma de venit”. Augustin Sabou, prim edilul comunei Lozna sustine ca declaratiile de venit si incasarea impozitului pe norma de venit ar fi trebuit sa se faca la primarie. „Nemultumirea mea este, pe langa faptul ca oamenii sunt purtati pana la Jibou sa depuna declaratia de venit, ca acest impozit nici nu se partajeaza cat de cat cu unitatile administrativ-teritoriale. Am avea si noi o sursa de venit…”. „Eu nu stiu cati agricultori din comuna Poiana Blenchii au depus declaratiile de venit pentru ca aceste se depun la Fiscul din Ileanda, nu am nici date despre posibilele incasari, dar masura de a nu intra o parte din banii de pe impozitul pe norma de venit si la primarie mi se pare incalificabila”, a spus si primarul Augustin Chifor.
Asadar, doua probleme ii nemultumesc pe cetateni si pe edili. Pe langa faptul ca impozitul pe norma de venit a picat ca un traznet pe capul taranilor, ei trebuie sa strabata drumuri lungi pentru a depune declaratia de venit. Si apoi, din sumele pe care le platesc nici un sfant nu intra in folosul comunitatii lor.