Director al Directiei Silvice Salaj, Dorel Oros a fost detasat, prin ordinul ministrului Lucia Varga, la Directia Silvica Cluj in functia de director. Scopul detasarii a fost acela de a stopa praduirea padurilor din judet. Din discutiile avute cu Dorel Oros, ni s-a dat de inteles ca el va ramane detasat la Cluj, cel mai probabil, pana la sfarsitul lunii septembrie.
Directia Silvica Cluj, condusa de liberalul salajean Dorel Oros, a desfacut contractele de munca a sapte padurari din judet, In urma unor controale vizand taierile ilegale de lemn, alti noua fiind trimisi In fata comisiilor de disciplina, cu propunere de desfacere a contractelor de munca. Dorel Oros a declarat ieri Intr-o Intalnire cu primarii din judet, orga-nizata la Prefectura Cluj, ca notele de constatare ale controalelor privind taierile ilegale de lemn din judetul Cluj se gasesc la Regia Nationala a Padurilor si urmeaza sa fie vizate de directorul general al institutiei.
„Notele de constatare ale controa-lelor privind taierile ilegale de lemn din judetul Cluj se gasesc la Regia Nationala a Padurilor si urmeaza sa fie vizate de directorul general, dupa care masurile dispuse vor fi aplicate asupra vinovatilor, respectand procedurile legale. Acei salariati care sunt si vor fi gasiti vinovati vor intra In comisiile de disciplina. Pana acum s-au luat mai multe masuri disciplinare. Astfel, la ora actuala au trecut de comisiile de disciplina sapte padurari, carora li s-au desfacut contractele de munca – doi de la Ocolul Silvic Turda, doi la Somesul Rece si trei la Belis. Mai sunt noua padurari In diferite faze la comisiile de disciplina cu propunerea mea pentru desfacerea contractelor de munca”, a spus Oros, citat de Mediafax.
Potrivit lui Oros, au mai fost depuse sapte denunturi penale fata de sefi de ocoale silvice si ingineri sil-vici. „Urmeaza sa fie clarificat si nivelul sanctiunilor pentru sefii de ocoale silvice, care nu sunt efectiv gestionari de fond forestier”, a subliniat Dorel Oros.
In urma controalelor efectuate In domeniul silvic din judetul Cluj, Incepute In primavara acestui an, au fost inventariati aproximativ 5.000 de metri cubi de lemn taiati ilegal. Controalele vor fi finalizate In luna septembrie.
Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, declarase In 14 iunie, la Cluj-Napoca, ca a dat dispozitie Regiei Autonome a Padurilor Romsilva si Directiei Silvice Cluj sa dea afara aproape 20 de padurari si sefi de ocoale silvice si sa le Intocmeasca acestora denunturi penale pentru neglijenta In serviciu sau complicitate In cazul furturilor de lemn din judet. Varga a mai precizat ca se vor face demersuri administrative pentru verificarea activitatii fostilor directori ai Directiei Silvice Cluj, Ioan Morar si Dorin Ciuca, care „nu au intervenit pentru prevenirea taierilor ilegale de lemn”.
Fostul sef al directiei din Cluj, condamnat cu suspendare
Fostul sef al Directiei Silvice Cluj, Traian Maris, acuzat ca a cerut bani unor padurari pentru a le asigura pastrarea locurilor de munca, a fost condamnat in 2 iulie de Tribunalul Cluj, la trei ani si zece luni de Inchisoare cu suspendare pentru luare de mita, decizia nefiind Insa definitiva. Tribunalul Cluj a pronuntat sentinta In dosarul In care Traian Maris, fost director al Directiei Silvice Cluj, a fost trimis In judecata de procurorii DNA Cluj pentru luare de mita, dupa ce a solicitat bani de la padurari pentru a le asigura pastrarea locurilor de munca si pentru a le aviza favorabil controalele dispuse In cantoane, potrivit Mediafax. Intrucat la ultimul termen din proces Maris si-a recunoscut faptele, cazul a fost judecat In procedura simplificata.