Cantitati masive de apa si grindina au cazut luni dupa amiaza in partea de sud-vest a judetului, distrugand culturi, drumuri, podete, innamolind pivnite si case. Institutia Prefectului a trimis o comisie pentru evaluarea pagubelor in cele patru comune afectate de inundatii si grindina.
Horoatu Crasnei. Dinspre varful Gruiu s-au abatut nori grei peste comuna luni inainte de amurg. Lumea astepta ploaie. A fost intr-adevar si ploaie, dar grindina si-a facut de cap. Sapte minute a cazut grindina intruna, potrivit primarului comunei, Florian Sur. Sapte minute in care au fost zdrentuite 115 hectare de porumb, culcate la pamant 80 de hectare de paioase si afectate culturile de vita de vie si legume. Nici livezile n-au scapat tefere. Primarul apreciaza pagube pe mai bine de 200 de hectare. El mai spune ca „grindina n-a fost mare, doar cat porumbele, dar a fost multa, incat o puteai lua cu lopata.”
Cizer. Grindina n-a fost la Cizer, zice primarul comunei, Liviu Farcas; in schimb a fost potop de ape. „In 40 de minute, Valea Cizerului a iesit din matca. La fel si Valea Seaca. Un pod si doua podete au fost distruse. Spre Boian si spre Susani drumurile comunale au fost distruse si ele. Nici pe drumul judetean nu a mai incaput apa. Santurile s-au colmatat. Anul trecut am finalizat o investitie de 250 de milioane de lei. Luni seara apa ne-a manat-o toata. Valea Seaca s-a umflat si ea si a inundat culturi de grau, de porumb , fanete. Batranii satului spun ca nu-si amintesc sa mai fi vazut o cantitate atat de mare de apa, cazand intr-un timp atat de scurt, de 35-40 de minute”, ne spune primarul Farcas.
Banisor. Ioan Bujita, directorul Directiei de Agricultura a judetului Salaj, aflat in comisia de evaluare a pagubelor, afirma ca la Banisor grindina a fost putina si nu a produs pagube culturilor. „n schimb, cantitatile mari de apa cazute in cateva minute au facut ca Valea Banului sa se reverse si sa intre in curtile oamenilor, in pivnite, in anexe. La un moment dat rigolele nu au mai putut duce imensele cantitati de apa si apele au spalat drumul, inamolindu-l.
Crasna. Comisia de evaluare a pagubelor s-a deplasat si in localitatea Crasna, in zona dinspre barajul de la Virsolt. Ioan Bujita spunea ca in partea dinspre dig culturile baltesc in ape. Nu sunt decat vreo 7 hectare. Cantitatile masive de apa cazute luni seara nu au incaput in lac, iar gurile de evacuare nu le-au putut face fata. Asa ca apele s-au revarsat peste dig. Se prea poate ca odata cu incalzirea vremii apele sa se evapore. Va ramane insa namolul…