Elevii romani nu fac doar lucruri traznite la bacalaureat, ci cuceresc medalii dupa medalii la olimpiadele internationale desfasurate anual in diferite colturi ale lumii. Romania pare o tara a contrastelor. Politicienii vorbesc mult si realizeaza putin, unii profesori si elevi fraudeaza grosolan examene importante din viata, altii sunt pur si simplu geniali in ceea ce fac. In vreme ce Relu Fenechiu era condamnat la inchisoare pe 12 iulie, patru elevi romani jubilau la Brisbane, in Australia, datorita rezultatelor exceptionale obtinute la Olimpiada Internationala de Informatica. Despre ce s-a vorbit mai mult la televizor in acele zile? Despre ministrul penal, bineinteles. La Brisbane, Darius Buhai si Alexandru Gavrila au cucerit medalii de aur, Andrei Heidelbacher a obtinut medalia de argint, iar Mihai Popa a intrat in posesia medaliei de bronz. Acesti elevi au concurat cu alti 300 de participanti din 81 de tari. Asta spune tot despre performanta lor. Dupa cateva zile, pe 15 iulie, s-a incheiat a 44 -a editie a Olimpiadei Internationale de Fizica, desfasurata anul acesta la Copenhaga. Nu e putin lucru sa cuceresti locul 1 in Europa si locul cinci in lume. Daca sunt persoane care nu au auzit de Cristian Frunza si Cristian Andronic (medalii de aur); Tudor Ciobanu, Denis Turcu si Sebastian Dumitru (medalii de argint), e bine sa faca un efort si sa retina aceste nume. Lotul de matematica va pleca azi in Columbia. Ne-am obisnuit sa aduca medalii. Nu stim inca cate, dar de adus vor aduce si ei. In presa, si mai ales la televizor, ne-am obisnuit sa vedem diverse personaje care nu au nici un merit, nici o realizare, si care nu au facut nimic notabil. Ii urmarim pentru ca ne sunt ^serviti^ constant, pentru ca ^fac rating^. Ne impresioneaza divortul previzibil dintre Andreea Marin si |tefan Banica, implantul nereusit al amantei lui Piturca sau idila Iuliei Vantur cu un actor indian. Repetate la infinit de Maruta si Capatos, scandalurile si numele implicate in ele ne-au intrat bine in cap. Ni se pare ciudat insa sa retinem numele unor copii care fac cinste Romaniei, dar care, preocupati de studiu si de performanta, nu apar la televizor. De cele mai multe ori nu sunt asteptati de nimeni pe aeroport atunci cand se intorc cu medalii, dar asta nu-i descurajeaza. Multi dintre cei care se afla in aeroporturi cand se intorc olimpicii in tara gandesc, poate, ca sunt doar niste ciudati carora le atarna multe medalii de gat.
Un ministru penal e mai popular decat un olimpic genial
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...