Institutul Roman pentru Evaluare si Strategii a realizat un raport comparativ al ultimilor trei ani, numit „Perceptii privind examenul de Bacalaureat 2013”. Studiul are o marja de eroare de plus-minus trei procente. A fost realizat in perioada 9-10 iulie 2013 pe un esantion de 1.148 de persoane de 18 ani si peste. Conform anchetei realizate de IRES, romanii cred ca anul acesta s-a fraudat mai mult la bacalaureat decat anii trecuti, ca elevii sunt principalii vinovati daca n-au promovat bacalaureatul, dar si ca ar trebui sa avem detinatori de diplome mai putini dar mai bine pregatiti, decat mai multi dar slab pregatiti. Examenul de anul acesta a fost marcat de o serie de scandaluri pri-vind fraudarea, proasta organizare, sau subiectele mult prea usoare in comparatie cu anii precedenti.
Principalii vinovati sunt elevii
In acest context, IRES a vizat identificarea perceptiilor pu-blice, cum se raporteaza populatia la sistemul educatio-nal, pe cine considera repon-dentii vinovati de rezultatele scazute la promovarea examenului de bac si cum se pozitio-neaza cetatenii fata de fraudarea bacalaureatului. Toate aceste elemente au fost analizate comparativ cu studiile similare realizate in iulie 2011 si 2012. Principalii vinovati pentru faptul ca doar jumatate dintre absolventi au promovat bac -ul sunt consi-derati elevii insisi (44 la suta), apoi sistemul de invatamant (16 la suta), profesorii (14 la suta) si parintii (11 la suta). Cresterea ratei de promovabilitate fata de anii trecuti este explicata de catre repon-denti prin mai buna pregatire a elevilor (38 la suta) si prin faptul ca subiectele au fost mai usoare anul acesta (17 la suta). 11 la suta dintre cei intervievati considera ca bac-ul s-a luat pe pile si spaga. Un procent de 92 la suta dintre participantii la studiu spun ca nu ar da bani pentru copiii lor sa treaca bac-ul. 82 la suta considera ca e mai bine sa fie promovati mai putini dar mai bine pregatiti, si doar 14 la suta considera ca bacalaureatul ar trebui trecut si de catre cei mai slab pregatiti. Doua treimi considera ca diferentierea subiectelor pe profiluri a fost o idee buna. Marea majoritate considera ca subiec-tele de anul acesta au fost mai usoare decat cele din anii trecuti.
Se fura mai mult ca altadata?
60 la suta dintre repondenti considera ca rezultatele obtinute de elevi la bac reflecta nivelul cunostintelor dobandite in timpul scolii, comparativ cu 83 la suta, care credeau acest lucru in 2012, si 72 la suta in 2011. In ceea ce priveste fraudarea examenului, a crescut procentul celor care cred ca anul acesta s-a fraudat mai mult decat anii trecuti. 27 la suta cred ca s-a fraudat mai mult (fata de 12 la suta anul trecut). De vina pentru fraude sunt considerati profesorii (25 la suta), apoi parintii (13 la suta), sistemul de invatamant si elevii (10 la suta) si Ministerul Invatamantului (8 la suta). 70 la suta dintre repondenti cred ca elevii care au dat mita pentru a promova examenul de bacalaureat nu vor reusi in viata.