La inceputul acestei saptamani am primit pe adresa redactiei noastre o informare de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj privind situatia statistica a somajului inregi-strat la sfarsitul lunii iunie. Din nota respectiva reiese ca rata somajului inregistrat la nivelul judetului Salaj la sfarsitul lunii trecute este de 5,31 la suta. Asta inseamna ca judetul nostru are cea mai mare rata a somajului din Regiunea de Nord-Vest, care a inregistrat un somaj de 3,83 la suta. Aici, judetul cu cea mai mica rata a somajului este Cluj (3,42 la suta), urmat de Maramures (3,44 la suta), Bihor (3,60 la suta), Satu-Mare (4,08 la suta), Bistrita Nasaud (4,51 la suta) si judetul Salaj (5,31 la suta). Procentul ratei de somaj in judetul Salaj este mai mare si decat cel la nivel national, de 4,96 la suta.
Numarul total de someri inregistrati la finele lunii trecute in baza de date a AJOFM Salaj este de 5.573, din care 1.894 sunt someri indemnizati si 3.679 nu beneficiaza de aceasta indemnizatie. In ceea ce priveste nivelul de instruire al somerilor din Salaj, ponderea cea mai mare, de 78,6 la suta, o constituie persoanele cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional, in timp ce somerii cu nivel de instruire liceal si post-liceal reprezinta 17,2 la suta, iar cei cu studii universitare, 4,2 la suta.
Statistica somerilor inregistrati in baza de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj mai arata ca persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani sunt cele mai afectate de somaj. Ele re-prezinta ponderea cea mai mare, de 28,6 la suta, din totalul somerilor salajeni. La polul opus, ponderea cea mai mica din randul somerilor inregistrati o reprezinta persoanele cu varste intre 25 si 30 de ani (8,4 la suta).

In vederea lamuririi unor aspecte legate de somajul din Salaj, ne-am adresat directorului executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, Ioan Ionel Muresan.

Definitia somerului, cu Ioan Ionel Muresan, directorul AJOFM Salaj
Care este rata reala a somajului in randul populatiei din Salaj?
Rata somajului inregistrat la nivelul judetului Salaj la sfarsitul lunii iunie 2013 a fost de 5,31 la suta. Numarul total al somerilor a fost de 5.573. Conform definitiei some-rului, una dintre conditiile pe care trebuie sa le indepli- neasca o persoana ca sa fie considerata somer este sa fie in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare, sa fie disponibil sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare daca s-ar gasi un loc de munca si ca urmare se inregi-streaza la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul, sau, dupa caz, resedinta, ori alt furnizor de servicii de ocupare, care functioneaza in conditiile prevazute de lege, in vederea obtinerii unui loc de munca.
Cum explicati faptul ca judetul Salaj are cea mai mare rata a somajului din regiunea de Nord-Vest?
Rata somajului depinde de gradul de dezvoltare economica a judetului. Judetele limitrofe din regiunea de Nord-Vest au un grad de dezvoltare mai ridicat, ceea ce duce la un grad de ocupare a fortei de munca mai ridicat si o rata a somajului mai scazuta.
Exista programe de integrare a somerilor pe piata muncii? Enumerati cateva dintre ele.
Conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, masurile pentru stimularea fortei de munca vizeaza:
– cresterea sanselor de ocupare a persoanelor in cautarea unui loc de munca (informarea si consilierea profesionala, medierea muncii, formarea profesionala, consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri, completarea veniturilor salariale ale angajatilor si stimularea mobilitatii fortei de munca);
– stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor si crearea de noi locuri de munca prin subventionarea locurilor de munca.
Pe langa aceste programe finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj, AJOFM Salaj a mai implementat doua programe finantate din Fondul Social European (unul finalizat si unul in derulare) prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, programe care au ca scop inclusiv integrarea somerilor pe piata muncii.

Asadar, avem 5.573 de someri luati in evidentele AJOFM Salaj. Insa, conform datelor Directiei Judetene de Statistica de la ultimul recensamant, raman neincadrati in nici o categorie aproape 50.000 de salajeni care fac parte din categoria populatiei active. Cu certitudine, acestia ingroasa randurile celor fara locuri de munca din Salaj. Una este situatia somerilor inregistrati si alta este realitatea in privinta celor fara un loc de munca, care, pana la urma urmei, tot someri trebuie sa ii numim.
Daca in Spania, rata somajului este de 30 la suta, iar in Salaj, de 5,31 la suta, inseamna ca ne-a pus Dumnezeu mana in cap. Sau ca in alte tari sistemul de protectie sociala ii sprijina cu adevarat pe toti cei care-si cauta de lucru, iar la noi numai pe cativa.