Pretul pepenelui verde din pietele din Zalau si la punctele de vanzare din strada este mai mare decat pretul pepenelui din hypermarket; atipic, de vreme ce pretul din piete batea pretul din magazin anii trecuti. Daca pe strazi si in piete pepenele se vinde cu doi lei kilogramul, in hypermarket pepenele se vinde cu 1,6 lei pe kilogram. Comerciantii ambulanti veniti la Zalau de prin sudul tarii spun ca de vina e grindina care s-a abatut peste recoltele lor; altii motiveaza spunand ca e prima recolta din acest an si e normal ca pretul sa fie mai mare. Toti spun insa si ca, in cea mai mare masura, pretul pepenelui e dictat de costurile propriu-zise cu recolta, cu transportul si cu taxele pe care le platesc primariei din Zalau pentru a-si desfasura mica afacere.

Primaria a autorizat noua vanzatori de pepeni pentru vanzare stradala
Primaria Zalau a emis noua autorizatii comerciantilor care vand pepene in strada, pe domeniul public, pe perioada 1 iulie – 30 septembrie, cu posibilitatea de prelungire, a spus purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan. Potrivit aceleasi surse, comerciantii vand pepene pe strada 22 Decembrie, langa cismea; pe strada Porolissum, langa Peco; pe strada Simion Barnutiu, langa chioscul de ziare, apoi vis-a-vis de Liceul Tehnologic Voievod Gelu si peste drum de Colegiul API; la Scoala Generala Numarul 1; pe strada Avram Iancu la colt cu strada Republicii, langa Europan, si in zona cu pergole, dar si in Parcare Stadion.
Alti 15 vanzatori de pepeni s-au descurcat cu chirii la particulari
I-am intrebat pe comerciantii care vand pepeni in Zalau despre pret, despre cerere si oferta, dar si despre principalele pro-bleme cu care se confrunta vanzatorii de lubenita veniti de prin alte parti in orasul nostru. Pe langa cei noua vanzatori autorizati de primarie, pe strazile din Zalau mai vand pepeni aproximativ cincisprezece comercianti, potrivit spuselor unor vanzatori pe care i-am gasit la fata locului pe strazile din oras. Unii comercianti sustin ca numarul celor care vand pepeni in strada este mult mai mare. Fiecare dintre ei se descurca cum poate. De exem-plu, un vanzator de pepeni din Bradet plateste chirie bisericii din zona pentru locul pe care si-a depozitat fructele.

Taxe, furturi si probleme cu…presiunea
Un negustor ce vinde pepeni vis-a-vis de Colegiul API spune ca pretul acestuia e corect, dat fiind ca numai transportul il costa aproximativ 2.000 de lei. Isi lauda marfa spunand ca e de calitate, ca este dulce si ca a adus-o pe meleagurile noastre tocmai din Turnu Magurele, Teleorman. Negustorul vinde pepeni in Zalau de vreo douazeci de ani. Se plange ca in acest an afacerea ii merge mai rau decat in anii precedenti. Spune ca lumea nu are bani sa ii cumpere pepenii. Intr-o ora, abia daca vine un client sa ii cumpere lubenita. Vinde marfa de patru-cinci sute de lei pe saptamana. Comerciantul spune ca Primaria Zalau a organizat licitatie in acest an pentru vanzatorii de lubenita, spre deosebire de anii trecuti, cand nu era nicio licitatie. Comerciantul mai spune ca plateste Primariei Zalau chirie in valoare de 1.800 de lei pe luna pentru spatiul pe care il ocupa. Plateste in rate, la fiecare zece zile. Se declara nemultumit de conditiile pe care le are in schimbul celor aproape 2.000 de lei. Da vina pe primarie ca nu i-a asigurat o toaleta publica sa isi faca nevoile. Pentru un comerciant din sud care nu are un adapost deasupra capului in Zalau pepenele a devenit marfa de schimb. Ii roaga pe vecinii blocurilor din apropiere sa il lase la toaleta, in schimbul…lubenitei. „Ma lasa o data, dar a doua oara mai pot sa ma duc sa il rog asa ceva?”, spune nemultumit comerciantul cu gandul la cat de des ii vine…presiunea. Deh, de la pepeni ni se trage tuturor. Acelasi troc il practica comerciantul si cand vine vorba de odihna. Fiind comerciant cu vechime, are o cunostinta din oras care i-a pus la dispozitie o duba in care sa doarma cu sotia. Serviciu contra…pepenelui dulce de Teleorman pe care il gusta „samariteanul” din Zalau. Plus de asta, in ultimele zile, cativa raufacatori i-au furat nevestei sale vasele pentru mancare. Nu s-au multumit cu atat. Au dat iama la marfa omului, furandu-i cativa pepeni in timpul noptii.

Secretul pepenilor din hypermarket, care au gust de dovleac
L-am rugat pe comerciantul din Turnu Magurele sa ne explice diferenta de pret intre marfa lui si cea din hypermarket. Uite asa ne dezvaluie ca stie secretele pepenelui verde din marile magazine. Spune ca provine din Grecia, ca este altoit cu seminte de bostan pentru a dobandi dimensiuni cat mai mari si ca are gust de…dovleac. Nu de alta, dar sustine ca a lucrat ani buni in Grecia unde a cultivat pepene verde. La final de sezon, spre sfarsitul lui august comerciantul este de parere ca pretul pepe-nelui verde va fi intre 1,2 si 1,5 lei.
La sfarsit de sezon mancam pepeni cu un leu kilogramul
In piata Astralis, cativa negustori, tot din Teleorman, vand pepenele cu doi lei kilogramul. Pretul fructului ce hidrateaza „instalatiile” zalauanilor poate creste in perioada urmatoare din pricina vremii care le-a stricat in mai planurile vanzatorilor. „Daca se mai abate o data grindina peste pepenii nostri, pretul unui kilogram poate urca la 2,5 lei”, spune un negustor. Si acest vanzator se plange de taxele pe care le plateste ca sa isi desfasoare in bune reguli afacerea. Pentru rezervarea mesei din piata plateste 200 de lei pe trimestru. Alte doua sute de lei se duc pentru locul de parcare la masina. Comerciantul sustine ca anul trecut a platit inclusiv pentru o umbreluta, cu care s-a aparat de soare, o taxa de 15 lei. In acest an nu crede ca isi scoate investitia pentru cultivarea pepenilor. O singura seminta de pepene verde costa patru bani. Dupa ce cresc, pepenii cer multa munca. Au nevoie de folie de protectie in solarii, trebuie alimentati cu apa si este nevoie de cateva randuri de tratamente contra daunatorilor. Negustorul din Astralis spune ca la sfarsitul sezonului pretul pepenelui va ajunge la un leu kilogramul.

Se fura pepeni si in Centru
Am fost in piata din Centru sa vedem cu cat se vinde kilogramul de pepene verde. Pretul e acelasi ca peste tot, doi lei kilogramul. Un vanzator teleormanean spune ca vinde in jur de 200-250 de kilograme pe zi. Pepenii mai au un pret… „Peste 10.000 de lei la hectar am scos din buzunar in acest an. Am nevoie de 6.000 de boabe pentru un hectar cultivat. La acestea se adauga ingrasamantul, turba, doua-trei prasile, oamenii care ma ajuta si pe care ii platesc cu 50 de lei pe zi, dar si transportul, care ma costa peste 2.000 de lei”, spune comerciantul din piata. Negustorul doarme intr-un cort improvizat. Sta cu ochii pe marfa zi si noapte. Chiar si asa, ii mai fura zalauanul cate o lubenita. „Te poti pune cu nebunul?”, exclama vanzatorul din piata.
Din cate cunoaste teleormaneanul din piata Centru, in Zalau pepenele se vinde in multe locuri. Pe langa el, in piata mai vand pepene trei comercianti. In piata din Dumbrava Nord si Astralis sunt doi vanzatori. Mai multi vand, insa, pe strada. Cinci vand pepene in Bradet, doi in Dumbrava Nord, doi pe strada Crasnei si alti doi la intersectia de la Spitalul Judetean, plus negustorul de vis-a-vis de API, la care se adauga comerciantii autorizati de primarie.

Hypermarketul vinde ieftin, dar nu stie nimic de gustul de bostan
Am mers la hypermarket sa ne interesam cu cat se vinde pepenele verde. Aici, un kilogram de pepene costa 1,6 lei, spre mirarea noastra. Ne uitam la eticheta si observam ca provine tocmai din Grecia. Am rugat un reprezentant sa ne motiveze pretul si sa ne spuna, daca poate, de ce e mai mic pretul pepe-nelui din hypermarket decat cel din piete si de pe strada. Re-prezentantul nu ne poate da informatii in acest sens si ne da un numar al Biroului general de Presa. Nu mai sunam sa intrebam detalii despre pret, de vreme ce negustorul cinstit de vis-a-vis de API ne-a lamurit cum nu a putut sa ne lamureasca personalul hypermarket-ului.