Rezultatele pentru cei peste 2.200 de absolventi de liceu care s-au inscris la examenul de Bacalaureat 2013 au fost afisate la avizierele scolilor si pe site-ul Inspectoratului Scolar ieri, in jurul amiezii. Din sta-tisticile realizate la nivelul judetului nostru rezulta ca promovabilitatea inainte de contestatii este de 57.93 la suta. Fata de anul trecut, cand promovabilitatea a fost de 42.92 la suta, se observa o crestere de 15 procente. Procentul de promovare la nivelul judetului Salaj este mai mare si decat cel la nivel national, de 55.4 la suta. Seful invatamantului salajean, inspectorul scolar general Ghoerghe Bancea, a adus cateva lamuriri cu privire la diferenta de procente de promovabilitate inregistrate anul anterior si anul acesta. In opinia lui, una dintre explicatiile pentru care anul acesta procentul de promo-vabilitate este mai mare decat anul trecut este ca „elevii au tratat acest examen cu o mai mare seriozitate, avand in vedere gradul ridicat de dificultate al examenelor din anii trecuti”. O alta explicatie are legatura cu faptul ca anul acesta s-au dat subiecte diferentiate, in functie de profilul absolvit. Nu in ultimul rand, reprezentantii invata-mantului din Salaj sunt de parere ca si rezultatele dezastruoase de la simularile din martie le-au dat de gandit elevilor pentru a se pregati mai mult pentru testul maturitatii.
Patru absolventi de nota 10
Din cei care au promovat examenul de Bacalaureat din acest an, 187, adica 29.27 la suta, au obtinut medii intre 6 si 6.99; note intre 7 si 7.99 au obtinut 341 de elevi – 26.45 la suta; notele intre 8 si 8.99 revin unui numar de 362 de candidati – 28.08 la suta, iar note intre 9 si 9.99 au obtinut 295 de elevi din Salaj, reprezentand un procent de 22.89 la suta din total. Doar patru absolventi de liceu din Salaj au realizat performanta de a obtine media 10 la exa-menul de Bacalaureat. Toti sunt absolventi ai promotiei curente. Trei dintre acestia sunt de la Colegiul National „Silvania”. Este vorba de Ronela Pop si Faluvegi Agota, ambele fiind sefe de promotie ale acestui liceu, si Remus Gaga. Cel de-al patrulea absolvent care a primit punctaj maxim la toate probele de la Bacalaureat 2013 este Cristian Lazar, de la Colegiul National „Simion Barnutiu” din Simleu Silvaniei.
Absolventii nemultumiti de nota obtinuta au putut depune ieri contestatii, in intervalul orar 12.00-16.00, iar vineri, 12 iulie, vor fi afisate rezultatele dupa contestatii.
Profilul tehnologic este cel mai slab
Anul acesta s-au inscris pentru a participa la examenul de Bacalaureat 2.451 de absolventi ai promotiei curente si absolventi ai promotiilor anterioare, din care s-au prezentat 2.225. Doi elevi au fost eliminati pentru tentativa de copiat. Unul dintre ei este de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Simleu Silvaniei si unul de la Grup Scolar „Gheorghe Pop de Basesti” din Cehu Silvaniei. In ceea ce priveste o statistica pe promotii, procentul de promo-vabilitate pentru absolventii promotiei curente este de 61.65 la suta. Din cei 338 absolventi ai promotiilor anterioare care au sustinut anul acesta examenul de Bacalaureat, au trecut testul cu medii peste sase 104 elevi, reprezentand 34.32 la suta. Datele afisate pe site-ul Ministerului Educatiei arata ca, in Salaj, cele mai bune rezultate le-au obtinut absolventii filierei teoretice, unde s-a inregistrat un procent de promovabilitate de 75.91 la suta. La filiera vocationala au promovat 73.68 la suta, iar de la profilul tehnologic au reusit sa promoveze doar 34.01 la suta dintre absolventi.
Absolventii de la „Mihai Viteazul” se multumesc cu note de 6 si 7
Cu putin timp inainte de afisarea rezultatelor, in jur de o suta de absolventi ai Liceului Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalau nu aveau stare de liniste si emotiile ii napadisera. In jurul orei 12.00 s-au afisat in sfarsit si rezultatele. Dupa cateva clipe de infrigurare, atat cat au consultat listele, elevii s-au dezlantuit; unii in strigate de bucurie, altii in hohote de plans. Pentru unii din cei cu care am discutat, notele de 6 si 7 la Bacalaureat au fost mana cereasca. Nu se asteptau sa obtina aceste rezultate si nici nu au de gand sa depuna contestatii. Dificultati mai mari au intampinat, spun ei, la matematica, insa nota de trecere a fost suficienta pentru elevi. Cei mai putin norocosi, care isi vor da bac-ul si la toamna, nu au dorit sa stea de vorba cu presa, insa, fara camerele de luat vederi ne-au spus ca mate-matica a fost disciplina care le-a ridicat probleme si au iesit plangand pe poarta liceului.
Din topul liceelor cu cea mai mare promovabilitate fac parte Colegiul National „Silvania” din Zalau (99.20 la suta), urmat de Colegiul National „Simion Barnutiu” din Simleu Silvaniei (93.02 la suta) si Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai” din Zalau (90.34 la suta). La extrema cealalta, cu promovabilitate de zero la suta, se situeaza Liceul Tehnologic Nr.1 din Sag si Liceul Tehnologic Nr. 1 din Surduc.