Rezultatele finale la Evaluarea Nationala, dupa solutionarea contestatiilor, au fost afisate miercuri la toate avizierele scolilor gimnaziale, dar si pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean. Potrivit informatiilor furnizate de Rodica Costache, presedintele Comisiei Judetene de Contestatii, din cele 63 de contestatii depuse, au fost admise 23. Dintre acestea, 16 au fost la limba si literatura romana si sapte la matema-tica. Rodica Costache precizeaza ca, desi majoritatea contestatiilor din totalul de 63 au fost depuse pentru lucrari cu note sub 5, nu a fost marita niciuna. Promovabilitatea pentru examenul de Evaluare Nationala, in Salaj, ramane de 76,6 la suta.
La lucrarile cu punctaj de promovabilitate, nota unei singure lucrari a fost marita cu un punct, la limba si literatura romana. Patru elevi care au obtinut initial note peste 9.50 la proba de matematica au primit in urma contestatiilor punctaj mai mare, insa niciunul nu a obtinut nota maxima, 10. Astfel, judetul nostru ramane, in continuare, cu zece elevi de nota 10 la examenul de Evaluare Nationala 2013. Este vorba de trei absolventi ai Scolii Gimnaziale „Simion Barnutiu”; trei absolventi ai Scolii Gimnaziale „Gheorghe Lazar”; un elev de la Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” si unul de la Scoala Gimnaziala „Corneliu Coposu”, toti din municipiu. O alta eleva care a obtinut nota maxima la Evaluarea Nationala este de la Scoala Gimnaziala „Andrei Muresanu” din Cehu Silvaniei. Din mediul rural, un elev care si-a finalizat cursurile gimnaziale la Liceul Tehnologic „Ioachim Pop” din Ileanda a reusit performanta de a obtine nota 10 la Evaluarea Nationala. Pe transe de medii, intervalul cu cei mai multi candidati din Salaj este cel cuprins cu medii intre 9 si 9,99. Aici se incadreaza 373 de elevi din totalul de 2.099 prezenti la examen. La cealalta extrema, cu medii finale intre 1 si 1.99, se incadreaza 25 de elevi.
Statul ii stimuleaza pe elevii care vor merge la scoli de arte si meserii
Incepand cu anul scolar 2013-2014, elevii care au absolvit clasa a IX-a si aleg, din clasa a X-a, sa urmeze o scoala profesionala, vor primi din partea statului suma de 200 de lei pe luna. Masura prin care se ofera elevilor „Bursa profesionala” in cuantum de 200 de lei pe luna a fost instituita anul acesta de Guvern si are scopul de a-i stimula pe tineri sa opteze pentru o mesrie.
In Zalau sunt trei licee care au si invatamant profesional. Este vorba de Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic „Voievod Gelu” si Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”.
Astazi incep inscrierile la liceu
Cei peste 2.000 de elevi din Salaj care s-au prezentat la Eva-luarea Nationala din acest an pot sa opteze, incepand de azi si pana marti, 9 iulie, pentru unul din cele 19 licee din judet. In aceasta perioada, elevii, insotiti de parinti, trebuie sa mearga la unitatea scolara pe care au absolvit-o, pentru a completa fisa de inscriere. Fisa trebuie sa contina numele si prenumele complet al candidatului, media din anii de gimnaziu, media de la Evaluarea Nationala si codurile liceelor in ordinea preferintelor. Intervalul orar in care se pot face inscrieri este: vineri: orele 10-14; sambata: orele 8.30-11.30; luni: orele 8.30-16.30 si marti: orele 8.30-16.30.
De mentionat este ca admiterea elevilor la liceu se face pe baza mediei aritmetice dintre media generala la Evaluarea Nationala si cea din gimnaziu, iar in cazul in care doi candidati vor avea medii de admitere egale, acestia vor fi departajati in functie de urmatoarele crite-rii: media de la Evaluarea Nationala, media de absolvire a claselor V-VIII, nota obtinuta la proba de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale, nota obtinuta a matematica din cadrul acestui examen sau nota obtinuta la proba de limba materna, in cazul candidatilor care solicita inscrierea la licee cu predare in limba minoritatilor nationale. Elevii vor afla in data de 16 iulie care este liceul la care au fost admisi. Absolventii care nu au participat la Evaluarea Nationala, intrucat nu li poate calcula media aritmetica, vor fi repartizati de Inspectoratul Scolar Jude-tean (ISJ) Salaj, in toamna, in ordinea descrescatoare a mediilor de absolvire a gimnazului.
Cele mai bune si cele mai slabe licee din judet
Colegiul National „Silvania”, cel mai bine cotat liceu din judet si, bineinteles, cel mai pretentios din punct de vedere al mediilor de admitere, are la dispozitie 252 de locuri in clasa a IX-a, impartite in sase clase. Specializarile pe care le pot alege elevii sunt: Matematica-Informatica (intensiv informatica si engleza bilingv), Stiintele Naturii si Filologie. Ultima medie de admitere cu care s-a intrat la acest liceu anul trecut este 8.52, la Matematica-Informa-tica, sectia maghiara.
Singurul liceu din judet care formeaza viitori invatatori si educatoare este Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai” din Zalau. Pentru anul scolar 2013-2014 sunt 140 de locuri pentru profilele: Filologie (romana, engleza intensiv, franceza bilingv, germana, maghiara) si Stiinte Sociale. Ultima medie de admitere de anul trecut a fost 7.70.
Din planul de scolarizare al Liceului Tehnologic „Mihai Viteazul” pentru anul scolar 2013-2014 reiese ca sunt disponibile 140 de locuri, impartite in domenii precum Economic; Mecanic; Electronica si Automatizari si Constructii, Instalatii si Lucrari Publice. Elevul care a fost admis pe ultimul loc la acest liceu anul trecut a avut media 4.14.
Colegiul National „Simion Barnutiu” din Simleu Silvaniei, un alt liceu de prestigiu din judet, are sase clase cu cate 28 de locuri, iar specializarile pentru care pot opta absolventii de gimnaziu sunt Matematica-Informa-tica, Stiintele Naturii, Servicii sau profilul Filologie. Ultima medie admisa anul trecut este 6.93.
In mediul rural, Grupul Scolar Industrial „Sag” are o singura clasa de 28 de elevi, la specia-lizarea „Tehnician mecanic pentru intretinere si reparatii”. Reprezentantii acestui liceu ne-au declarat ca ultima medie de admitere de anul trecut a fost „putin peste 3”.
Tot in mediul rural, Grupul Scolar „Ioachim Pop” din Ileanda are, pentru anul scolar 2013-2014, 56 de locuri, impartite pe doua clase. Una dintre ele este pentru profilul Stiintele Naturii, iar cealalta este pentru profilul de Mecanica. Si aici ultima medie care a fost admisa anul trecut este sub 5, mai exact 4.32.