Micii producatori veniti zilnic sau saptamanal in pietele agroalimentare ale Zalaului, Jiboului, Simleului, Cehului etc. care vand produse de origine animala trebuie sa se supuna unor noi reguli impuse de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara. Printr-un ordin (nr.111/2008) aparut la sfarsitul lunii decembrie, micii producatori salajeni si nu numai vor trebui sa se inregistreze la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, in vederea obtinerii “Documentului de inregistrare sanitar veterinara”. Numai ca acest document nu se obtine pe gratis. La depunerea cererii tip, producatorii trebuie sa achite o taxa in valoare de 10 RON pentru produsele primare (lapte crud, oua, miere, peste etc.) respectiv 300 RON pentru produsele procesate (produse lactate, produse din carne, etc) destinate vanzarii cu amanuntul pe teritoriul national. Desigur, noile reguli impuse taranilor vor duce la cresterea preturilor la produsele de origine animala pentru ca vor creste pur si simplu costurile. Dar ce nu se scumpeste la noi in ziua de azi? Dintr-o discutie avuta cu dr. Vasile Chindris, seful Serviciului Igiena din cadrul DSVSA Salaj, am aflat ca dupa noile norme, laptele se va vinde in recipiente de unica folosinta (?!) si nu in PET-uri, iar branzeturile vor fi ambalate si etichetate. Masura a fost luata pentru a preveni riscul contaminarii, iar taranii sunt obligati sa vanda produsele ambalate si etichetate numai in piete sau targuri autorizate, a explicat dl. Chindris. Discutand cu cativa comercianti din Piata agroalimentara din centrul Zalaului, am constatat ca ei nu sunt speriati de normele de etichetare, pentru ca nu necesita investitii usturatoare. “Taranii care au doua-trei vaci nu vor putea supravietui din cauza normelor impuse si poate ca e mai bine, pentru ca nu orice baba o sa vanda la colt de strada laptele la acelasi pret ca noi care platim taxa”, a incercat sa explice Ioan Ghiurutan din Pausa, unul dintre comerciantii de branzeturi. La… polul opus, unii cumparatori sunt nemultumiti pentru ca ^nu prea imi convine sa cumpar branza fara sa o gust inainte, deoarece nu stiu ce cumpar”, zice indignata Maria Sabou, pensionara din Zalau. Dl. Chindris sustine ca producatorul poate sa isi ambaleze produsele, dar sa aiba si o mostra din care potentialul cumparator sa guste. Normele impuse de ANSVSA intra in vigoare incepand cu 1 februarie 2009. Ce va fi, vom vedea!