Absolventii de liceu au sustinut ieri proba obligatorie a profilului la bacalaureat 2013. Cei care au absolvit profilele tehnologic, real, militar si pedagogic au dat examen la matematica, iar cei de la uman si filiera vocationala au dat proba scrisa la istore.
Premiera pe care o aduce BAC-ul 2013 o constituie faptul ca elevii de la liceele tehnologice, care anii trecuti aveau cele mai slabe rezultate la matematica, au avut subiecte diferite de ale celorlalti la aceasta proba. Decizia de avea subiecte diferentiate a fost luata anul trecut, dar nu a fost pusa in aplicare decat de anul acesta. A fost comunicata public odata cu sesiunea speciala a bacalaureatului pentru olimpici. Varianta de subiecte extrasa pentru probele de ieri la mate-matica si istorie este cea cu numarul 2. Subiectele au fost structurate pe trei mari cerinte, fiecare cu mai multe subpuncte. Fiecare subiect este notat cu 30 de puncte, iar 10 puncte sunt acordate din oficiu. La matematica, cerintele au fost mai mult din algebra si analiza matematica, si foarte putin din geometrie. La istorie, una dintre cerinte a fost despre formarea statului roman, o alta cerinta despre razboiul antiotoman purtat de domnitorul roman Vlad Tepes, si o a treia cerinta despre istoria contemporana. Este vorba despre relatiile dintre Romania si Uniunea Sovietica in anii 1956 si 1968, cand armata sovietica a invadat Budapesta si Praga.
Elevii de la CNS au iesit relaxati si cu zambetul pe buze de la examenul de bac. I-am intrebat pe cativa dintre ei, de la diferite profiluri, cum li s-a parut examenul de ieri si toti au raspuns la fel. Anticipau un examen mai dificil, dar considera ca a subiectele au fost accesibile si nu-si pun problema sa nu ia bac-ul. La CNS exista o singura clasa cu profil umanist, cea de filologie, care a dat proba de bacalaureat din istorie. Marea majoritate au sustinut examenul la matematica, dar si aici diferentiat. Cei de la stiinte au avut un subiect diferit fata de cei de la profilul matematica-informatica. Toti afirma ca vor sa dea la facultate. Cei mai multi opteaza pentru centrul universitar din Cluj Napoca. Am vazut si cativa parinti care-si asteptau copiii sa iasa de la examen. Nu pareau excesiv de ingrijorati, probabil pentru ca au incredere in cunostintele pe care le detin copiii lor.
Relaxare la CNS dupa a doua proba la bacalaureat
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...