In cultura mare, luna iulie inseamna recoltarea cereale-lor paioase, aceasta fiind cea mai importanta lucrare agricola a sezonului. Pentru aceasta, culturile de cereale paioase (grau, orz, triticale etc.) se vor urmari zilnic, pentru a stabili perioada optima de recoltat. Imediat dupa recoltare se efectueaza dezmiristirea, pentru a mentine umiditatea si a pregati terenul pentru urmatoarea cultura. Tot in iulie are loc recoltarea furajelor pentru fan si pentru insilozare.
In zootehnie, in iulie are loc furajarea suplimentara a animalelor. Trebuie respectate normele de bunastare a animalelor pentru protejarea acestora impotriva caniculei.
In legumicultura, iulie inseamna completarea golurilor in culturile de varza de toamna, conopida si gulii de toamna si executarea lucrarilor de intretinere la toate celelalte culturi legumicole. In aceasta luna se poate semana fasole de gradina, salata si spanac pentru recoltare in septembrie-octombrie. Se recolteaza ceapa si usturoiul, care se tin cateva zile la soare pentru uscare, dupa care se depoziteaza.
In viticultura se mentine solul afanat si curat de buruieni, se continua legarea lastarilor concomitent cu indepartarea copililor in stare erbacee. Se efectueaza tratamente fitosanitare, se aplica ingrasaminte foliare.
In pomicultura se urma-resc buletinele de avertizare fistosanitara si se aplica tratamente dupa caz. Solul se mentine aerisit si curat de buruieni. Are loc recoltarea la speciile visin, cais, piersic, coacaze si zmeura, se incepe recoltarea merelor si perelor de vara si a prunelor timpurii.