Odata cu majorarea salariul minim pe economie de la 1 iulie, de la 750 de lei la 800 de lei, si punctul de amenda s-a marit. Acesta a crescut proportional de la 75 de lei la 80 de lei.
Potrivit OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile pu-blice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, un punct de amenda reprezinta 10 la suta din salariul minim brut pe tara. Contraventiile pentru incalcarea regulilor de circulatie sunt incadrate in clase de sanctiuni, carora le corespunde un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta. Astfel, pentru prima clasa de sanctiuni se dau doua sau trei puncte-amenda, pentru a doua clasa se dau patru sau cinci puncte-amenda, pentru a treia clasa de sanctiuni se dau de la sase la opt puncte-amenda, pentru a patra clasa se dau de la doua la 20 de puncte-amenda, iar pentru a cincea clasa de sanctiuni, care se aplica doar persoanelor juridice, se dau de la 21 la 100 puncte-amenda.
In concluzie, amenzile pe care le pot primi soferii sunt cuprinse intre 160 de lei si 1.600 de lei, respectiv pana la 8.000 de lei pentru persoane juridice.