In urma cu vreo 15-20 de veri, peste o mie de elevi isi petreceau anotimpul cald in taberele scolare ale Salajului. Erau patru tabere in care copii din toata tara veneau pentru a se recrea si pentru a-si intari fragedele trupuri. In varful Mesesului sau la Izvoarele Barcaului din Tusa, in apele termale de la Boghis, ori la Valcau de Jos auzeai toata vara chiote de veselie, priveai focurile de tabara, vizitai monumentele din zona. Vremurile au apus. La ora actuala, nici o tabara scolara din judetul Salaj nu mai este functionala pentru elevi. Profesorul Mihai Curea, director al taberelor scolare judetene timp de un sfert de secol, cu mahnire isi aduce aminte cum taberele patronate de Inspectoratul Scolar au ramas dupa 1990 in paragina, fiind necesara interventia autoritatilor locale pentru a nu se prabusi de tot. Si erau recunoscute in intreaga tara taberele scolare ale Salajului. Ba si copii din Ungaria ori Germania au petrecut minunate clipe in taberele Salajului. Au disparut, in originala noastra democratie, obiective economice de interes national, s-au prabusit mari combinate, darmite taberele pentru copii.
Cum spuneam intr-un articol anterior gazduit de ziarul nostru, Tabara Scolara de pe Meses este intr-o deteriorare de neimaginat. Se lupta prin instante Liga Sindicatelor din invatamantul salajean cu Directia Judeteana pentru Sport si Tineret (DJST) Salaj pentru a pune mana pe tabara. Dar nici una dintre cele doua entitati nu au resurse financiare ca sa reabiliteze tabara.
Ioan Rosan, primarul comunei Valcau de Jos, isi aduce aminte ca in centrul asezarii era o tabara scolara care gazduia 40 de copii intr-o singura serie. Si erau cinci serii pe vara. Dupa ce Inspectoratul Scolar a abandonat tabara, cladirea intrase in paragina. Autoritatile locale au avut fericita initiativa de a o reabilita si astazi este sediul Primariei din Valcau de Jos.
La Boghis, Marina Ida Magdolna, primarul comunei, spunea ca tabara s-a desfiintat inca de prin 1993. Nu cunoastem motivele pentru care s-a luat aceasta masura tembela, insa ea considera ca era foarte benefica pentru copii, avand in vedere si calitatile apei termale existente in apropierea taberei. La ora actuala, in cladirea fostei tabere functioneaza o gradinita si exista o mini sala de spectacol, cu 40 de locuri.
Una dintre cele mai ravnite tabere scolare ale Salajului era cea de la Tusa. Asezata intr-un peisaj mirific, nu departe de Izvoarele Barcaului, tabara oferea splendide conditii de recreere si de drumetii celor ce alegeau sa-si petreaca un fragment din vacanta aici. In momentul de fata, tabara se afla sub patronajul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret (DJST) Salaj. Bani pentru noi investitii nu sunt. Conditiile sunt cele de acum 30 de ani. Florian Bonte, primarul comunei Sag, sustine ca tabara isi are portile mai mult inchise. „Parca-i o facatura, zice primarul, ca vezi tot mai rar si tot mai rar cate un picior de tanar pe aici. Si apoi, la ce ar mai veni? Nu sunt conditii de o vacanta cat de cat decenta. Cand apartinea Inspectoratului Scolar, alta fata avea tabara. Mult mai atragatoare”.
Era pe vremuri, domnule primar si domnilor edili ai Salajului. Si nu o sa mai fie. Spunem asta pentru ca, in saracia lucie pe care patinam, cine se mai indura sa investeasca in vlastarele tarii?
Cum a ramas Salajul fara nicio tabara scolara
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...