Asa cum anuntam intr-unul din numerele anterioare ale ziarului nostru, in perioada 25 iunie -31 iulie a fost lansata o noua sesiune de depunere a proiectelor pentru Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, adresata celor care vor sa dezvolte ferme de fa-milie. In acest sens s-au alocat 50 de milioane de euro.
In ceea ce priveste dimensiunea economica a fermei de familie, aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre minim doua si maxim 50 de unitati de dimensiune economica (UDE). Este vorba despre ferme familiale de productie vegetala, de crestere a animalelor, cat si despre ferme mixte. Ca exemplu, la o ferma mixta de bovine cu baza furajera, pentru o dimensiune minima de doua UDE, familia ar trebui sa detina 3,5 hectare de teren cultivat cu grau, orz, porumb, fanete si plante de nutret, precum si trei capete de vaci cu lapte.
Tipurile de investitii ale caror proiecte au cele mai mari sanse de a deveni eligibile sunt fermele de legume in camp (maxim doua hectare) si in spatii protejate (maxim 1.000 de matri patrati), livezi de pomi si arbusti fructiferi (maxim 5 hectare), ferme de vaci de lapte (maxim 20 de capete), ferme de crestere si ingrasare a porcilor (maxim 100 de capete) si ferme de gaini ouatoare (ma-xim 4.000 de capete).
Pot depune proiecte pentru fermele de familie atat persoane fizice (cu conditia autorizarii inainte semnarii contractului de fiantare), cat si persoane autorizate, intreprinderi individuale sau familiale, sau alte tipuri de beneficiari eligibili in cadrul Masurii 121.