Corul Gloria Dei in pelerinaj prin tara
Draga cititorule, am dori ca prin acest succint articol sa-ti deschidem apetitul pentru a calatori, ca turist sau ca pelerin, sa revezi valorile nebanuite ale Romaniei, intr-o viziune noua, a terapiei prin liniste si a cunoasterii prin credinta.
Traim intr-o lume tulbure, in care fiecare din noi isi cauta locul, fiecare se defineste in functie de anumite valori, uneori rasturnate cu susul in jos. In aceasta viata ne inconjoara si ne invaluie totul: uneori sfintenie, chiar rai; alteori – circ uman, iad si tragedie. Le traim aievea sau ni le „ofera” mijloacele mass-media.
Pentru foarte multi, Biserica este cea care are resursele de sfintenie; Biserica, despre care noi stim ca nici portile iadului nu o pot birui. Cine cauta lumina, gaseste lumina; cine cauta penumbra sau intuneric, gaseste intuneric. Noi ne-am socotit pelerini in cautarea Luminii celei dumnezeiesti.
Prima oprire am facut-o la Aiud, pentru a comemora eroii neamului romanesc, a caror suferinta de mucenici este simbolizata de cele sapte cruci ingemanate, care poarta deasupra o cruce mare, crucea neamului, pe care ei au dus-o in spate. Monumentul „Calvarul Aiudului” este situat pe Schitul „Inaltarea Sfintei Cruci”, care adaposteste Sfintele Moaste, asezate in osuarul de sub Sfantul Altar. Dupa traditia primelor secole crestine, pe osemintele lor se va ridica o biserica. Ei ne-au lasat nadejdea mantuirii prin rugaciunile lor, iar noi, coristii, am intonat cu piosenie „Vesnica lor pomenire” si „Patria mea” este sus, sus la cer, cum a lasat Domnul Sfant.
Cetatea Balgradului, stravechi Apulum Roman, ne-a primit parinteste, in forfota multimii de turisti (romani si straini), mai batrani sau mai tineri. Ne-a bucurat prezenta multor elevi, care impreuna cu dascalii lor ne-au aplaudat pentru pricesnele cu mesaj religios si patriotic care au rasunat in Catedrala Reintregirii. „O Doamne, intinde a Ta mana, spre tara mea, spre Patria romana si spre intreg neamul omenesc”!
Soarele ne-a suras pe toata Valea Oltului, unde ne-am oprit la Manastirile Turnu si Cozia – doar doua din cele 20 existente in judetul Valcea. Nu vom uita Vecernia la manastirea Cozia si monumentele de inaltare pe care le-am trait, impreuna cu cei prezenti.
Din mila Domnului si cu binecuvantarea „nalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Calinic al Argesului si Muscelului, am ajuns si noi, o mana de credinciosi din Zalau, tocmai din nordul tarii, la Catedrala Arhiepiscopala Curtea de Arges, acest slavit lacas de inchinare si liman de mantuire din sfanta Cetate a Basarabilor.
Sfanta Liturghie, oficiata aici sub coordonarea Parintelui Eclesiarh Nicolae Dinica impreuna cu Corul „Gloria Dei”, ne-a apropiat de Dumnezeu, ne-a umplut su-fletele de bucurie. Ne-a invrednicit Dumnezeu sa cantam la Putna, dar si la Curtea de Arges… si in cate alte locuri…?
Dupa ce am vizitat acest complex, reprezentand unul din cele mai frumoase monumente religioase si istorice din tara noastra, a carui faima, sporita de legenda mesterului Manole, a trecut de mult hotarele tarii, ne-am socotit fericiti si gata pentru a ne intoarce in Salajul nostru, bucurosi ca ne-am indeplinit visul, acela de a gasi un colt de rai in manastirile pe care le-am pomenit sau le-am vizitat.
Dumnezeu sa primeasca toate rugaciunile de multumire, cerere, lauda adusa maretiei Sale!
Vom incheia spunand ca tot ceea ce ii face pe oameni sa fie mai bogati se poate dobandi prin bani, dar tot ceea ce ii face sa fie mai oameni nu poate fi dobandit decat prin harul lui Dumnezeu. Deci mergem la biserica si la manastiri ca sa fim oameni. Nu numai ca Dumnezeu sa faca voia oamenilor, sa le implineasca rugaciunile, ci mai ales ca oamenii sa faca voia lui Dumnezeu.
Cat de minunat ar fi!
Gloria Dei a luat fiinta in anul 1990, fiind intemeiat de profesoara Maria Porumb, care este si dirijorul corului. Este o prezenta permanenta in Zalau la Sfanta Liturghie, participa la concerte religioase in tara si a efectuat turnee misionare in Basarabia si Ungaria.