Comunitatile maghiarilor, romilor si slovacilor participa duminica la cea de-a treia editie a Festivalului Minoritatilor din Salaj. Evenimentul dedicat minoritatilor salajene incepe la ora 12:00 in parcarea din spatele Primariei Zalau, anunta Daniel Sauca, ma-nagerul Centrului de Cultura si Arta (CCA) Salaj.
Maghiarii vin cu muzica, dans si bogracs
Dirijorul maghiar Matyi Istvan a confirmat participarea comunitatii din care face parte la festivalul de duminica, promitand totodata o serie de activitati si momente artistice pe scena ce va fi amenajata in parcarea din spatele primariei. Matyi Istvan spune ca vor lua parte la festival trupele unguresti de dans din fiecare localitate in care acestea activeaza. Spre exemplu, vor fi trupe de dans din Cehu Silvaniei, Nusfalau, Crasna, Samsud, Verveghiu, Deja, dar si orchestra cu citera din Pericei si corul de barbati din Boghis, care va fi acompaniat de orchestra, precizeaza dirijorul maghiar. Scolile primare din localitatile enumerate mai sus, impreuna cu liceele reformate ma-ghiare sustin duminica un program consacrat copiilor mici. Vor fi corturi de joaca pentru copii si un program artistic bazat pe elemente de dans modern, explica Matyi Istvan.
Festivalul este si o ocazie de a prezenta publicului larg preparatele specifice minoritatilor salajene. Maghiarii vor prezenta preparate culinare cu specific traditional precum piroste, bogracs, dar si bauturi cum sunt vinul si tuica din Salaj. „Vor fi amplasate corturi unde oamenii vor putea vedea produsele noastre. Fiecare cort va fi marcat cu numele localitatii din care provin produsele traditionale”, explica Matyi Istvan. „Scopul prezentei noastre la manifestare este acela de a aduce aproape de oraseni traditiile populare si preparatele culinare din zonele pe care le reprezentam. Sa le facem o bucurie celor care nu mai au rude sau prieteni pe la tara si sa le prezentam principalele elemente care definesc comunitatea rurala maghiara: traditia si arta culinara locala”, spune Matyi Istvan.
A treia editie a Festivalului Minoritatilor din Salaj este organizat sub egida Centrului de Cultura si Arta Salaj (CCA) in parteneriat cu filiala UDMR din judet. Directorul CCA Salaj Daniel Sauca subliniaza ca maghiarii sunt comunitatea cea mai numeroasa din Salaj, drept pentru care sunt principalul partener in desfasurarea festivalului. Festivalul isi pastreaza obiectivul din anii precedenti, acela de a oferi posibilitatea minoritatilor din Salaj sa prezinte programe culturale in Zalau, a evidentiat Daniel Sauca.
Romii din Salaj sunt reprezentati de formatia Rom Po’Drom
Comunitatea romilor din Salaj a anuntat de asemenea participarea la festivalul minoritatilor. Vor fi reprezentati de formatia artistica Rom Po@Drom din Almasu. Consilierul pentru problemele romilor de la Institutia Prefectului Salaj, Alin Lacatus, spune ca formatia romilor a participat pana in prezent la diverse concursuri nationale si interna-tionale, dar si la festivaluri. Alin Lacatus adauga ca ansamblul a mai fost in anii trecuti pe scena festivalului dedicat minoritatilor salajene si ca a participat inclusiv in China la un concurs ce a avut loc la apro-ximativ un an de la infiintarea trupei, adica prin 2003. Ansamblul a luat fiinta dupa ce a primit o sponsorizare prin anii 2000, a mai spus consilierul.
Polisnack si haluski de la slovacii din Faget
Slovacii din Salaj bifeaza participarea la festival cu ansamblul Scolii Gimnaziale din Faget, comuna Plopis. Primarul Criste Nicolae a spus ca asigura transportul copiilor membri in ansamblu la Zalau. Primarul subliniaza ca ansamblul a participat si anul trecut, cu toate ca sunt novici cu varste intre zece si paisprezece ani. Mai spune ca vocile talentale din ansamblul Faget sustin duminica pe scena festivalului minoritatilor din Salaj diferite momente artistice ce le pun tinerilor calitatile vocale in va-loare. Viceprimarul slovac din Plopis, Kurek Francisc, a indicat principalele preparate cu speficic traditional ce vor fi prezentate participantilor la festivalul ce va avea loc duminica. Comunitatea slovaca Faget aduce la festival spre deliciul publicului placinta cu cartofi, denumita generic polisnack, dar si galustele traditionale slovace haluski.