Lucrarile de reabilitare a corpurilor A si B au fost finalizate

Consiliul Judetean Salaj, institutia care detine fraiele managementului celei mai importante unitati medicale din Salaj, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, a organizat ieri in sala Porolissum receptia la finalizarea lucrarilor de reabilitare a corpurilor A, B si a corpului de legatura dintre ele. Proiectul a fost realizat prin Programul Operational Regional 2007-2013, avand ca sursa de finantare Fondul European de Dezvoltare Regionala. Valoarea totala a proiectului se ridica la aproximativ 42.752.000 de lei, suma care a dat spitalului o cu totul alta infatisare. Din aceasta, beneficiarul, adica Consiliul Judetean, a participat cu suma de 699.353 de lei. Pe langa reprezentantii institutiilor locale si echipa de proiect, la eveniment au fost fost prezenti si reprezentanti ai firmelor de constructii si ai celei de consultanta, care si-au dat concursul pentru finalizarea in bune conditia lucrarilor de reabilitare, depasind cu succes numeroasele dificultati aparute pe parcursul executiei lucrarilor.

A fost greu, dar a meritat
Dificultatea intampinata permanent a fost ca atat personalul medical, cat si bolnavii au trebuit sa se supuna rigorilor lucrarilor. Lucrarile de reabilitare au inceput din 2011. In tot acest timp, cei 1.057 de oameni ai Spitalului Judetean au lucrat in conditii de santier. „Au inteles ca trebuie sa existe aceasta modernizare a spitalului, pentru ca pacientii sa beneficieze de conditii de spitalizare la nivel superior”, preciza managerul spitalului, Laurentiu Barna. Conform estimarilor statistice, in anul 2012 s-au adresat ser-viciilor unitatii medicale un numar de 25.194 de pacienti, reprezentand 10,5 la suta din populatia judetului. Peste 14.000 dintre acestia au fost din mediul rural si peste 10.000 din mediul urban. Toti acesti oameni au trebuit sa suporte disconfortul creat de desfasurarea lucrarilor. Directorul firmei de constructii care s-a ocupat de lucrari facea o inspirata analogie, spunand ca „in spital se aduceau la viata copii, iar noi aduceam la viata o cladire”. Conform contractului de finantare, rezultatele cantitative obtinute sunt: 1.359 metri patrati – suprafata functionala reabilitata la fiecare nivel; 7.826 metri patrati – suprafata de fatada reabilitata; 1.380 metri patrati – suprafata de acoperis reabilitat si toate cele cinci lifturi inlocuite. Pe langa asta, au fost refacute toate instalatiile electrice, sanitare, de incalzire si ventilatie, dar si instalatiile de alimentare cu gaze medicale. Reprezentantii lucrarii spun ca acesta este proiectul cu cel mai mare impact din viata salajenilor. Dotarile ultramoderne si functionalitatile medicale de care dispune acum Spitalul Judetean de Urgenta Zalau sunt la nivel european si ofera pacientilor tot confortul de care au nevoie pentru a fi ingrijiti. Infrastructura, arhitectura si conditiile de tratament apropie unitatea antementionata de standardele impuse de tarile civilizate. Potrivit lui Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean, „atingerea obiectivelor acestui proiect asigura conditiile de acreditare, permite cresterea complexitatii si calitatii actului medical, cresterea ofertei de servicii medicale de calitate, motive pentru cresterea adresibilitatii pentru toti bolnavii din judet”.

Saloane cu adevarat moderne
Invitati de catre reprezentantii investitorilor si ai constructorilor sa vizitam corpurile de cladire ale Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, am constatat ca intr-adevar s-au executat lucrari de reabilitare cu un inalt profesionalism si cu simt de raspundere. Toate sectiile Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau sunt modernizate. Saloanele sunt dotate cu cate patru sau cinci paturi, mobilier si aparaturi noi, dar si grup sanitar pentru fiecare dintre acestea. Pentru a spori confortul personalului medical, baile au in dotare cate un depozit de rufe murdare. Aici se depun sacii cu lenjerie murdara, care vor fi trimisi cu un tobogan la spalatorie. Mentionam ca inainte, grupurile sanitare se aflau la extremitatile palierelor. Pe langa starea de sanatate precara, pacientul mai avea parte si de disconfortul produs de deplasarea pana la grupurile sanitare.
Una dintre facilitatile pentru bolnavi pe care le-am remarcat a fost „butonul de alarma pentru asistente”. Fiecare pacient are la indemana un sistem pe care il poate activa si specialistii de serviciu vor veni sa ii acorde serviciile me-dicale de care are nevoie. Laurentiu Barna, managerul spitalului, a facut ieri si promisiunea ca de astazi vor fi aduse si aparate de aer conditionat in fiecare salon.