Cum tot mai multe societati de asigurare se feresc sa asigure culturile agricole impotriva calamitatilor na-turale, Guvernul va adopta o Ordonanta de Urgenta prin care se constituie Fondul mutual din agricultura. Pana aici toate bune si la locul lor. Numai ca fermerii sunt obligati sa cotizeze la respectivul fond mutual, chiar daca nu se mentioneaza nicaieri acest lucru. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, chiar a sustinut recent ca participarea fermierilor la un asemenea fond mutual va fi benevola. Cu toate acestea, potrivit legislatiei fondului, acestia sunt constransi si vor trebui sa pompeze cotizatiile care pana in momentul de fata nu au fost stabilite de autoritati.
Mai exact, la articolul 18 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului se mentioneaza clar ca fermierii care nu adera la fondul mutual pana la data de 1 martie 2014 primesc maxim 20 la suta din subventiile sustinute din bugetul national. Asadar ca sa primesti banii respectivi trebuie sa te inscrii la fondul mutual si sa platesti cotizatia. In urma cu doua luni, ministrul Agriculturii dadea asigurari ca nimeni nu va fi obligat si impovarat de a subscrie la acest fond. Se pare insa ca declaratiile au fost date uitarii. De fapt, la noi sintagma cu „una zicem, alta facem” e de mult incetatenita.

Ce se vrea a fi fondul mutual din agricultura?
Fondul va contribui la acoperirea primelor platite de fermieri pentru asigurarea culturilor, animalelor si a plantelor, precum si la acoperirea crearii de fonduri mutuale si a compensatiilor platite de aceste fonduri fermierilor pentru pierderile suferite ca urmare a izbucnirii unor boli ale animalelor sau plantelor sau in urma unor incidente de mediu. De asemenea, masura va include si un instrument de stabilizare a veniturilor sub forma unui fond mutual pentru sprijinirea fermierilor care se confrunta cu scaderi dramatice ale veniturilor.