Potrivit informatiilor furnizate de Marcel Lucaciu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean, anul acesta au particpiat la prima proba din cadrul examenului de bacalaureat, respectiv evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, 2.054 de candidati. Dintre acestia, 209 (10,18 la suta) au obtinut nivelul de competenta de utilizator mediu, 501 (24,39) au obtinut calificativul de utilizator avansat. Pentru aceasta proba, un numar de 1.344 de candidati, re-prezentand 65,43 la suta din total, au obtinut calificativul de utilizator experimentat. La cea de-a doua proba, de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, s-au prezentat sase candidati pentru limba germana. Toti au obtinut nivelul de competenta utilizator experimentat. La limba maghiara s-au prezentat 335 de candidati, iar nivelurile de competenta pe care le-au obtinut sunt urmatoarele: sapte candidati (1,97 la suta) – utilizator mediu; 79 candidati (22,25 la suta) – utilizator avansat si 269 candidati (75,77 la suta) – utilizator experimentat.
La nivel national, sase elevi au fost eliminati din examen pentru tentative de copiat, in timp ce 3.920, reprezentand 2,62 la suta nu s-au prezentat la examen. Totodata, 16.675 dintre elevii care au participat la primele doua probe din cadrul examenului de bacalaureat de anul acesta au primit certificat de utilizator de nivel mediu, iar 35.010 cel de utilizator avansat. Aproape 95.000 de elevi, reprezentand peste 60 la suta din numarul celor inscrisi, au primit, in urma evaluarii, certificatul de utilizator experimentat.
De copiat se va copia, cu camere cu tot
Tehnologiile tot mai avansate pun la dispozitia absolventilor de liceu slab pregatiti, dar bine instruiti in domeniul tehnologiei „instrumente ingenioase” de copiat. Multi dintre acestia probabil ar fi pregatiti sa riste, dar „sa treaca”. Camere wireless ascunse in nasture, in stick USB sau in breloc, dar si sistemele handsfree cu microvibratii pe timpan sunt gadgeturile cu care comerciantii ii ispitesc pe candidatii de la examene. Preturile unor astfel de „achizitii” incep de la 100 de lei si ajung pana la 1.000 de lei.
Din discutiile pe care le-am purtat cu cativa dintre absolventii de liceu din acest an si de anul trecut ca sa aflam in ce masura recurg la solutia extrema pentru a lua bac-ul a reiesit ca tehnologiile ultramo-derne de copiat le sunt aproape straine. Totusi, multi dintre ei se bazeaza pe metodele clasice de „inspiratie”: fituici ascunse in pix, sub maneca sau la ciorap, ori scrisul in palma. Cei care „sunt raciti” se inspira de pe servetele. Cativa absolventi constiinciosi de la Colegiul National Silvania din Zalau spun ca tin cont de camerele de supraveghere din salile de examinare si ca „nu au de gand sa copieze. Cu atat mai mult, nu se gandesc sa foloseasca „instrumente mo-derne pentru copiat”. Unul dintre ei ne explica faptul ca profesorii pot avea detectoare de metale care pot depista aceste „gadgeturi”. „In cel mai rau caz, voi incerca doar sa ma uit la cel din fata mea”, spune unul dintre ei. Ne spune ca vor fi instalate cate una sau doua camere video in fiecare sala de examinare si nu va avea de ales decat sa se bazeze pe ceea ce a invatat in patru ani de zile. „Suntem verificati la intrare si nu avem voie nici cu telefoanele la noi”, spune un alt absolvent al aceluiasi liceu. Un absolvent de anul trecut de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalau sustine ca „depinde de bunavointa profesorilor supraveghetori, dar se poate copia”. Cum? Simplu. „Cu fituici”. Ba mai mult, el spune ca anul trecut, „camerele de supraveghere video erau pornite, dar nu erau setate sa inregistreze”. Anul trecut, la acest liceu, „daca ai avut un pic de noroc, ai putut sa co-piezi”. De altfel, cativa proaspat absolventi ai acestui liceu spera ca vor putea copia la probele scrise, motivati fiind de faptul ca in anii precedenti elevii au mai copiat la bacalaureat. „Fi-e ce-o fi, eu o sa risc! Daca au putut sa copieze si cei de anul trecut, cred ca vom putea si noi”, spune un tanar curajos.
Absolventii de liceu sustin saptamana aceasta proba de evaluare a competentelor digitale, urmand ca in perioada 25 – 28 iunie sa aiba loc evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala. Acestea au fost doar „probele de incalzire” pentru testul maturitatii. Adevarata provocare pentru acestia va incepe in 1 iulie, odata cu proba scrisa la limba si literatura romana, dupa care, in 2 iulie, se va desfasura proba scrisa la limba si literatura moderna. In data de 3 iulie va avea loc proba scrisa obligatorie a profilului, iar in 5 iulie proba scrisa la alegere a profilului si specializarii.