Radu Capilnasiu, impreuna cu managerii proiectelor de reabilitate a Cladirii Transilvania si a Colegiului Alesandru Papiu Ilarian au prezentat ieri stadiul lucrarilor la aceste doua obiective finantate cu fonduri europene prin Programul Operational Regional. Primarul a tinut sa spuna ca termenul de finalizare la ambele proiecte va fi respectat conform contractului.

Cladirea Transilvania este gata in proportie de 70 la suta
Potrivit lui Sabou Grigore, managerul de proiect la reabilitarea cladirii Transilvania, pro-iect finantat prin Programul Operational Regional cu finalizare in septembrie anul acesta, pana in prezent au fost realizate apro-ximativ 68 la suta din totalul lucrarilor contractate. Lucrarile de reabilitare a corpului C al Cladirii Transilvania sunt realizate in proportie de 65 la suta, cele mai avansate fiind lucrarile de consolidare si arhitectura, instalatii electrice, instalatii de incalzire si realizarea drenului perimetral. In ceea ce priveste corpul B, lucrarile prevazute a se realiza in cadrul proiectului sunt finalizate in proportie de 84 la suta, urmand a fi finalizate si lucrarile pentru instalatii electrice, instalatii de sonorizare, anti-efractie, semnalizare in caz de incendiu si climatizare. Sunt finalizate in proportie de 70 la suta lucrarile de reabilitarea a instalatiilor de incalzire, climatizare si semnalizare in caz de incendiu in corpurile A si B. Toaleta publica este realizata in proportie de 78 la suta, iluminatul public si arhitectural in proportie de 57 la suta, iar lucrarile pentru asigurarea utilitatilor sunt si ele realizate in proportie de 81 la suta. „Lucrarile vor fi finalizate in toamna acestui an”, a subli-niat Capilnasiu.
Primaria achita in intregime facturile, dupa care depune cererile de rambursare si pana acum la acest proiect primaria a decontat 3,3 milioane de lei.

Biblioteca Judeteana si Politia Locala se muta in cladirea Transilvania
In perioada urmatoare, pe masura ce lucrarile se apropie de final, se vor desfasura activitati de promovare a Cladirii Transilvania si a proiectului. Se va realiza o pagina de internet dedicata Cladirii Transilvania, se va face o campanie de promovare a cladirii, in special a salii mari ca loc de derulare a unor activitati gen conferinta, expozitii si se vor impartii pliante. Pe langa acestea, se va achizitiona mobilier urban si mobilier pentru sala mare, in special pentru asi-gurarea conditiilor pentru organizarea de expozitii si spectacole, 40 de vitrine si standuri pentru expozitii, 60 de trepiede, 120 de scaune si o masa de conferinta cu pupitru.
La finalul lucrarilor Biblioteca Judeteana „Ionita Scipione Badescu” va functiona in Cladirea Transilvania, alaturi de un centru de informare turistica, spatii de birouri si sediul Politiei Locale.

Pictura murala a Cladirii Transilvania va fi unica in Romania
In ceea ce privste pictura din sala mare, Ramona Butcovan, reprezentant al Serviciului Managementul Proiectelor din cadrul Primariei, a spus ieri ca este mai intinsa decat s-a crezut initial. Are o suprafata de aproximativ 30 de metri patrati pe care trebuie refacuta pictura in intregime. Primaria ne asigura ca pictura va fi unica in Romania si ca va da valoare salii, unde se vor organiza diferite spe-ctacole.

Colegiul API aproape de finalizare
Lucrarile de modernizare la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian (API) sunt pe ultima suta de metri. In iulie este prevazuta finalizarea lucrarilor. Potrivit managerului de proiect, Maria Brudasca, pana la aceasta data lucrarile sunt executate in proportie de 95 la suta. La corpul internatului, lucrarile au fost finalizate si a fost dat in folosinta colegiului, iar acum, dupa reabilitare, locurile de cazare sunt mai multe cu 13. Corpurile A, B si corpul de legatura au fost finalizate. S-au executat lucrari de arhitectura, s-au inlocuit instalatiile sanitare, cele electrice, termice, s-au executat lucrari la partea de rezistenta si s-au executat instalatii de curenti slabi. Tot in cadrul acestui proiect s-a mai reabilitat si parculetul din curtea API, s-au cumparat echipamente IT in valoare de 358.000 de lei si mobilier pentru Corpul de legatura, in valoare de 61.500 de lei.
In ceea ce priveste managementul financiar al proiectului, managerul de proiect a precizat ieri ca au fost depuse cererile de prefinantare 1 si 2 in valoare totala de 852.485 de lei, ambele fiind incasate. De asemenea, au mai fost depuse 11 cereri de rambursare care vizeaza lucrarile si serviciile efectuate si decontate. Cererile au o valoare totala de 4.174.000 de lei fara TVA si pana la aceasta data a fost incasata suma de 3.285.710 de lei, aferenta primelor noua cereri.

N-au lipsit corectiile financiare
Radu Capilnasiu a tinut sa precizeze ca la ambele pro-iecte s-au aplicat corectii financiare din diferite motive, care au fost contestate ulterior. „La cladirea Transilvania avem corectii financiare de 5 la suta, care reprezinta 1.798 de lei. Iar la proiectul de la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian am primit doua corectii financiare de 25 la suta, adica 29.000 de lei fara TVA”, a spus Capilnasiu.
Amintim ca pe langa aceste doua proiecte in curs de finalizare din cadrul Programului Operational Regio- nal cu finantare europeana se mai afla proiectul de „Amenajare peisagera a Parcului Central municipal Zalau”, care are ca termen de finalizare sfarsitul acestui an, proiectul „Sistem de management al traficului in municipiul Zalau”, care este finalizat de putin timp, si proiectul „Siguranta publica in municipiul Zalau prin sisteme de supraveghere video amplasate in spatii publice”, de asemenea finalizat.