Guvernul a aprobat in 12 iunie, prin Ordonanta de Urgenta, modificarea Legii nr. 283/2010 privind Camerele Agricole. Agricultorii insa sunt tot in ceata. Ordonanta schmba radical vechea lege si ii nemultumest pe fermieri, care acuza politizarea Camerelor Agricole, precum si faptul ca nu au fost consultati de Ministerul Agriculturii in elaborarea proiectului, desi au cerut acest lucru. Forma finala a modificarii aprobate de Guvern ramane necunoscuta femierilor. Reprezentantii a 11 asociatii profesionale reprezentative ale producatorilor agricoli au cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, si primulul ministru al Romaniei, Victor Ponta, sa fie consultati cu privire la modificarile aduse legii Camerelor Agricole. Acest lucru a fost insa ignorat de reprezentantii Ministerului Agriculturii, sustine presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, membru al Comitetului national de Initiativa pentru Camerele Agricole. „Daca modificarile au iesit asa cum a vrut ministerul, inseamna ca pur si aimplu vorbim singuri. In conditiile astea, practic, camerele nu sunt ale noastre, nici nu ne mai intereseaza de ce le face si pentru cine le face” a declarat Baciu.
Pana in prezent ministrul Agriculturii nu a emis ordinul privind alocarea bugetului necesar organizarii primelor alegeri pentru infiintarea Camerelor Agricole, desi era obligat prin lege si exista chiar o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie care ii obliga sa emita ordin pentru alocarea infiintarii camerelor agricole. „Aceasta Ordonanta vine peste o hotarare judecatoreasca de care dansii nu au tinut cont si conform careia ministrul Agriculturii este obligat prin lege sa dea ordinul de infiintare a Camerelor Agricole prin care sa stabileasca bugetul.
Camerele Agricole Judetene vor prelua, fara concurs, personalul actualelor Camere Agricole. Din personalul angajat vor fi desemnati directorii noilor Camere Agricole. Pana la finalizarea preluarii (maxim 120 de zile de la va-lidarea alegerilor), personalul va fi platit din bugetul de stat. Noile Camere Agri-cole vor prelua patrimoniul actualelor camere si vor beneficia, la cerere, de bunuri proprietate publica a statului atribuite in folosinta gratuita pentru desfasurarea activitatii.
Atributiile Camerelor Agricole au fost reduse drastic fata de Legea 122 si vor fi doar de consultanta si formare profesionala. A fost eliminata si obligativitate consultarii de catre autoritatile administratiei publice privind programe de dezvoltare locala, implementarea unor industrii cu impact asupra exploatatiilor agricole si scoatrea te-renurilor din circuitul agricol.
Presedintele Consiliului National de Initiativa spunea ca „ Singura lor grija (se referea la Guvern si la Ministerul Agriculturii) era sa schimbe legea pentru ca le era frica de o camera agricola care in 3-4 ani de zile poate sa devina o putere care nu mai poate fi controlata de primar, de prefect”.