Pana la bacalaureat mai este aproape o saptamana, dar perspectiva unor eventuale fraudari ale acestui examen a inceput deja sa agite spiritele, ajungandu-se la amenintari cu dosare penale pentru dascalii care s-ar incumeta sa favorizeze anumiti candidati. Amenintarile nu-i vizeaza doar pe cei care permit aflarea in avans a subiectelor ori pe supraveghetorii permisivi, ci si pe evaluatorii care au probleme cu obiectivitatea, orice diferenta mai mare de un punct si jumatate intre nota initiala si cea rezultata dupa recorectarea impusa de o eventuala contestatie urmand sa intre sub incidenta cercetarii penale. In toata aceasta agitatie… preventiva, se pierde, insa, din vedere, cel mai important lucru, si anume ca atata timp cat miza notelor de la bacalaureat este atat de mare, intotdeauna va exista tentatia… imbunatatirii fortate a rezultatelor. Prin orice mijloace.
Si atunci, cui ii foloseste acest bacalaureat? Absolventilor, in nici un caz, pentru ca se creeaza ierarhii nerealiste, in fruntea carora se afla nu neaparat cei mai buni dintre ei, ci cei care se stiu… descurca mai bine. Sistemului de invatamant nici atat, pentru ca in afara de banii castigati de cadrele didactice implicate in examen, bacalaureatul nu poate fi util nici macar ca oglinda obiectiva a nivelului absolventilor, cu atat mai putin a nivelului unitatii de invatamant absolvite.
Solutia ideala nu ar fi neaparat renuntarea totala la bacalaureat, ci reintroducerea temutelor, dar „sanatoaselor” examene de admitere in facultate, care, anuland importanta notelor de la bac, ar crea premisele unei evaluari corecte a candidatilor, fara presiunea data de necesitatea obtinerii, musai, a unor note care sa le asigure acestora intrarea la facultate. Examenele de admitere ar putea fi si salvarea invatamantului universitar, aflat calitativ in cadere libera, o selectare a candidatilor pe criterii realiste, prin probe de specialitate, fiind cu siguranta gura de oxigen de care acest sistem are nevoie.
Cui ii foloseste bacalaureatul?
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...