Ieri au inceput examenele la bacalaureat. Stres, emotii, intrebari legate de ce vor face mai departe in viata ii asalteaza deopotriva pe absolventi si pe parinti. Si, pentru ca situatia sa fie mai sumbra, dintr-un sondaj facut de Realitatea.net reiese ca un numar foarte mare de tineri continua sa se indrepte spre domenii cu zero cerere pe piata muncii. Specializarile uma-niste conduc in topul facultatilor care trimit direct in somaj. Cu toate acestea, concurenta la jurnalism, spre exemplu, a fost anul trecut de opt candidati pe un loc, in conditiile in care nu exista cerere pentru aceasta profesie. Exceptie la specializarile umaniste o face studiul limbilor straine, licentiatii in aceste domenii fiind foarte cautati. A devenit o necesitate dictata de ratiuni economice ca tinerii sa studieze chineza, japoneza, sau alte limbi considerate pana nu demult exotice de catre romani. Motivele pentru care cei care aleg sa studieze aceste limbi sunt din sfera realului. Cresterea economica din China, disciplina in munca si afaceri din Japonia influenteaza alegerea unor absolventi de a studia aceste limbi straine. Cele mai cautate specializari pe piata muncii sunt specializarile tehnice, ingineria, automatizarile si calculatoarele, cibernetica si tot ce tine de domeniul IT. In alte tari europene, autoritatile comanda studii cu privire la cererea de pe piata fortei de munca pe perioade scurte, de 3-5 ani. In Romania nu exista astfel de studii, si asta nu face altceva decat sa sporeasca dilemele unui absolvent de liceu care vrea sa dea la o facultate. Un absolvent olimpic care are habar de piata muncii, dar nu are cunostintele necesare sa-si ia bac-ul la limba romana, a scris in sesiunea speciala de bacalaureat de la sfarsitul lunii mai ca „Harap Alb practica activitati de voluntariat”. Cinci dintre sefii de promotie de la CNS, prezenti saptamana trecuta in studioul Graiul Salajului, par sa stie foarte bine ce se cere pe piata muncii si, daca e sa ne luam dupa rezultatele la invatatura, detin si cunostintele necesare sa ia bac-ul cu brio. Unul dintre ei, o fata, vrea sa studieze limba chineza, iar ceilalti patru vor sa urmeze facultati in domeniul tehnic. Altii, care cred ca „romanul Baltagul nu are autor, fiind un roman folcloric”, mai au o sansa sa ia examenul de bacalaureat la celelate materii.
La ce facultati dau fericitii care-si iau bac-ul
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...