Femeile care isi fac un plan bun de afaceri vor putea primi pana la 10.000 de euro, bani nerambursabili. Ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini, spune ca antreprenoriatul feminin nu si-a atins inca potentialul, in conditiile in care femeile re-prezinta mai mult de jumatate din populatia tarii. In prezent, Ministerul Economiei deruleaza un program de finantare de la stat dedicat femeilor, prin care acestea beneficiaza de cursuri gratuite de antreprenor. Tot-odata, ministerul are in vedere sa acorde, prin intermediul programului, granturi de pana la 10.000 de euro pentru femeile debutante in afaceri. Bugetul pentru acest an este de 500.000 de lei, iar Ministerul Economiei a solicitat Ministerului Finantelor sa majoreze sumele alocate pana la un milion de euro.
Ministrul pentru IMM-uri a spus ca femeile vor putea sa inceapa o afacere si sa beneficieze de acesti bani nefiind conditionate de varsta. Nu se vor pune conditii despre activitatea firmei. Femeile care in prezent au o firma prefera afa-cerile mici, de familie. Domeniile de activitate preferate sunt comertul si serviciile. Activitatile principale din zona servicii sunt cosmetica si infrumusetare, contabilitate, asigurari, training.
In ultimii cinci ani, numarul firmelor conduse de femei a crescut cu 15 procente. Somajul a crescut in randul femeilor din Salaj in cei aproape cinci ani de criza cu 20 la suta, de la 2.172 la 2.610. Multe dintre acestea s-au orientat spre afaceri mici, prin intermediul carora sa-si poata ajuta familiile, in conditiile in care somajul in randul barbatilor a crescut la nivelul intregii tari, iar in Salaj s-a dublat de cand a inceput criza economica.
Maria Grapini sustine, odata cu alocarea de bani pentru femeile care devin antreprenoare, ca somerii care refuza trei ofer-te de locuri de munca sa fie taiati de la plata indemnizatiei de somaj. Ea a precizat ca statul nu poate sa continue sa plateasca nemunca, ci trebuie sa incurajeze munca.