Dupa sutele de litigii de pe intreg cuprinsul tarii dintre autoritatile locale si crescatorii de animale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice au elaborat un proiect de Ordin pentru aprobarea contractelor-cadru de concesionare si inchiriere a suprafetelor de pajisti aflate in domeniul public/privat al comunelor, oraselor, respectiv municipiilor. Modelele de contract-cadru de concesiune, res-pectiv de inchiriere prezentae in proiectul de ordin prevad ca predarea-primirea obiectului concesiunii sau inchirierii se efectueaza pe baza de proces verbal in termen de cinci zile de la data semnarii contractului, proces verbal care devine act aditional al acestuia.
In ambee modele de contracte se precizeaza ca obiectivele concedentului (cel care da in concesiune) si a locatorului (cel care da spre inchiriere pasunea) sunt: mentinerea suprafetei de pajiste, realizarea pasunatului rational pe grupe de animale si pe tarlale cu scopul mentinerii calitatii covorului vegetal, cresterea productiei de masa verde pe hectarul de pasune.
Contractele de concesiune, respectiv de inchiriere a pasunilor pot fi incheiate pe maxim cinci ani si pot fi prelungite maxim doi ani si jumatate in cazul concesiunii, respectiv maxim cinci ani, in cazul inchirierii. Potrivit documentului, durata concesiunii este de maxim cinci ani, iar contractul de concesiune poate fi prelungit pentru o perioada egala cu cel mult jumatate din perioada sa initiala. In cazul inchirierii, durata este tot de cinci ani, insa contractul de inchiriere poate fi prelungit pentru o perioada egala cu cel mult durata sa initiala, tinand cont de respectarea clauzelor contractuale, valoarea investitiilor efectuate de catre locatar pe pajiste.
Pretul de concesiune respectiv de inchiriere a pajistii nu poate depasi 50 la suta din valoarea mesei verzi pe hectar pe an, calculata in functie de pretul mediu stabilit de Consiuliul Judetean.
Drepturile si obligatiile concesionarului/ locatarului: de a exploata in mod direct, pe riscul si pe raspunderea sa pajistile care fac obiectul contractului de concesiune/inchiriere: sa asigure exploatarea eficace in regim de continuitate si de permanenta a pajistilor care fac obiectul contractului; nu poate subconcesiona sau subinchiria bunurile care fac obiectul contractului; sa respecte cel putin incarcatura minima de 0,3 UVM pe hectar in toate zilele perioadei de pasunat; sa practice un pasunat rational, pe grupe de animale si pe tarlale; sa respecte bunele conditii de mediu, in conformitate cu prevederile legale in vi-goare; sa plareasca 30 la suta din prima de asigurare.
Obligatiile concendentului (cel care da in concesiune): sa nu il tulbure pe concesionat in exercitiul drepturilor rezultate din contractul de concesiune/inchiriere; nu are dreptul sa modifice in mod unilateral contractul de concesiune/inchiriere; este obligat sa notifice concesionarului aparitia oricaror imprejurari de natura sa aduca atingere drepturilor concesionarului; sa constate si sa comunice concesionarului orice atentionare referitoare la nerespectarea clauzelor contractului..
Aparitia si incetarea cazului de forta majora se va comunica celeilalte parti in termen de cinci zile prin telefon, fax, urmat de o notificare scrisa cu confirmarea constatarii evenimentelor de acest gen de catre autoritatile competente, mai prevede proiectul.