Localitatea Samsud din Salaj face parte din cele 90 de localitati care sunt intr-o situate de criza. Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului sa opreasca transferul de fonduri publice catre aceste localitati, intrucat nu au venituri proprii nici pentru un sfert din cheltuielile de functionare. Pentru comuna Samsud acesta masura drastica ar reprezinta „o catastrofa”. In contextul discutiilor despre regionalizarea Romaniei, IPP cere Guvernului sa opreasca finantarea pentru cele 90 de localitati din bugetul de stat pana cand vor fi in situatia de a decide singure, prin referendum, asupra contopirii cu localitati invecinate, diversificarii surselor de finantare. „Comunele sarace fac cheltuieli care depasesc de sute de ori veniturile pe care sunt capabile sa le colecteze si prefera sa exercite in continuu presiune pe Consiile Judetene si pe Guvern, pentru a obtine bani prin diferite alte canale. In ultimii 10 ani au aparut peste 33 de asemenea localitati noi din ambitia politica a unor parlamentari inconstienti, unele dintre ele neavand, in mod evident, capacitatea sa reziste economic nici macar la limita de jos”, reiese din comunicatul Institutului pentru Politici Publice.
Primarul din Samsud crede ca este discriminare
Primarul comunei Samsud, Kis-Iuhasz Ciaba, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca daca transferul fondurilor va fi oprit, va fi o „catastrofa pentru comuna”. „Eu banuiesc ca este o greseala. Este adevarat ca avem venituri proprii mici, dar sunt inca 15 localitati care sunt in aceasta situatie, chiar mai rea decat a noastra, si atunci nu inteleg de ce doar noi suntem trecuti pe lista celor 90 de localitati. Avem multe proiecte in derulare si ar fi o catastrofa sa ne opreasca fondurile”. In acest caz, primarul are de gand sa discute cu deputatul Seres Denes si cu senatorul Vegh Alexandru pentru a gasi o solutie optima, deoarece crede ca cei de la IPP fac o discriminare.
Tiberiu Marc nu este de acord cu cerintele IPP
Consiliul Judetean Salaj spune ca orice primarie are, prin lege, obligatia de a asigura o serie de servicii publice. Sursele de venituri sunt strict reglementate si, in principiu, se bazeaza pe impozitele si taxele locale platite de populatie – taxe pe terenuri, impozite pe cladiri si pe mijloace de transport – si impozitul pe venitul global, care are legatura directa cu locurile de munca din comunitate. „Avand in vedere ca atributiile primariilor nu sunt in concordanta cu veniturile pe care le incaseaza, se poate ajunge la situatia in care o primarie sa aiba cheltuieli de functionare mari raportate la venituri. Nu cred ca cea mai buna dintre solutii ar fi stoparea sumelor care vin din bugetul de stat catre bugetele locale, aceste sume avand doua destinatii: finantarea unor cheltuieli locale, cum ar fi invatamantul si o parte din asistenta sociala, si echilibrarea bugetelor locale, care inseamna tocmai completarea veniturilor proprii pentru asigurarea serviciilor de baza. Daca am proceda la o intrerupere a acestor alocari, ar insemna ca o parte din cheltuielile de la nivel local nu vor mai fi finantate. Poate ca n-ar fi lipsit de interes ca in finantarea anumitor proiecte din fonduri guvernamentale sa se ia in calcul si unele lucruri care tin de nevoile locale. Mai concret, nu stiu daca e nevoie de baze sportive, sali de sport, canalizare in localitati in care aceste investitii nu se justifica. Pe de alta parte, popularea teritoriului cu utilitatile de baza – scoli, dispensare, apa, canalizare – tine nu doar de angajamentele asumate de Romania in momentul aderarii la Uniunea Europeana, ci de asigurarea unor standarde decente de civilizatie. In concluzie, nu cred ca aceste comunitati mici trebuie neaparat desfiintate sau comasate, ci mai degraba ar trebui ca o serie de taxe si impozite ce se incaseaza la nivel local si se duc in intregime la nivel central sa ramana la nivelul comunitatilor”, a declarat ieri pentru Graiul Salajului, Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean.