Curaj intarziat
Patronii salajeni au fost afectati, de criza economica, si in timp ce unii au facut disponibilizari, altii si-au pastrat angajatii dar… nu au mai acordat salariile la timp, ori au incheiat „teoretic” raporturile de munca, fara ca salariatul sa stie. Potrivit lui Teodor Balajel, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, de la inceputul anului, la sediul institutiei au fost depuse 36 de sesizari. S-a raspuns la 35 dintre acestea, una fiind inca in termenul legal. Salajenii si-au reclamat angajatorii pentru ca nu le-au fost respectate drepturile elementare conferite prin lege. Balajel ne-a declarat ca sapte salariati au reclamat neachitarea drepturilor salariale. Dar aceasta este o cifra oficiala. In realitate, alte sesizari priveau munca fara forme legale de angajare, nedepunerea deciziei de incetare a activitatii, desfacerea contractului individual de munca fara comunicare cu salariatul ori nerestituirea garantiilor retinute in cazul gestionarilor.
Din pacate „toate sesizarile au fost facute catre ITM ulterior incetarii raporturilor de munca intre salariati si angajatori, motiv pentru care noi nu mai putem face nimic. Salariatii au retineri in acest sens fata de o eventuala atitudine neprincipiala a societatii din care fac parte. Insa multi nu cunosc faptul ca se pastreaza confidentialitatea sesizarilor. Persoanele care se adreseaza institutiei noastre dupa incetarea raporturilor de munca sunt indrumate la instanta de judecata pentru solutionarea litigiilor”, a precizat Balajel.
Au fost cazuri in care „salariatului” nu i s-au platit contributiile la asigurarile sociale sau angajatorul a depus la ITM decizia de incetare a raporturilor de munca fara a anunta salariatul, acesta din urma muncind inca doua luni de zile fara contract.
Creste numarul sesizarilor
Avand in vedere ca pe parcursul intregului an 2008 au fost depuse 49 de sesizari la ITM Salaj, se observa o crestere a acestora, daca in prima jumatate a acestui an sunt deja 36 de sesizari.