In cultura mare, in luna iunie incepe recoltarea cerealelor paioase (orz, grau), recoltarea cartofilor de vara, iar la nevoie se efectueaza prasitul de corectie. Pe te-renurile eliberate, acolo unde sunt posibilitati se aplica ingrasaminte organice care se incorporeaza ime-diat sub aratura de vara. La avertizare se aplica tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor in culturile de floarea-soarelui, soia, sfecla de zahar, fasole. In legumicultura se termina infiintarea culturilor succesive de varza de toamna, conopida si gulii de toamna si se completeaza golurile in culturile deja infiintate. Tot in luna iunie are loc executarea lucrarilor generale de intretinere la toate culturile legumicole (prasit, udat, fertilizare faziala, tratamente fito-sanitare). La tomatele timpurii se elimina frunzele imbatranite de la baza pentru o mai buna aerisire a plantei.
In aceasta saptamana se poate insamanta mazarea, salata si spanacul pentru recoltarea lor in perioada septembrie-octombrie. Se recolteaza ceapa si usturoiul care se tin cateva zile la soare pentru uscare, dupa care se depo-ziteaza. In viticultura se executa prasile pentru mentinerea solului afanat si curat de buruieni, se continua legarea lastarilor concomitent cu indepartarea copililor in stare erbacee si se face combaterea bolilor si daunatorilor pe tot parcursul verii. In perioadele ploioase se va executa repetarea tratamentelor la fiecare sapte-opt zile, aplicarea tratamentelor foliare la circa 15 zile, dimineata si dupa amiaza, evitandu-se aplicarea pe timp cald si uscat. In pomicultura continua tratamentele fito-sanitare la avertizare, in scopul mentinerii unui frunzis sanatos. In aceasta perioada are loc procesul de diferentiere a mugurilor de rod.
Continua intretinerea solului pe randul de pomi din prasile. Tot in aceasta perioada are loc recolta-rea visinelor, cireselor, caiselor, piersicilor, coacazelor negre si rosii, a zmeurei si incepe recoltarea merelor si a perelor de vara.