Copiii au venit in salile Muzeului de Arta „Ioan Sima” sa admire exponatele, ale lor sau ale prietenilor, in cadrul expozitiei „Ce am invatat la muzeu”. Exponatele au fost realizate prin proiecte edu-cationale organizate si susti-nute in ultimii ani la muzeu. Dupa cum preciza Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, aceste proiecte au avut rolul de a-i apropia mai mult pe copii de muzeu, de a-i face ca acestia sa-si petreaca mai mult timp prin lumea istoriei si a artei. A fost un fel de peda-gogie muzeala, ce-i drept fara educatori de muzeu, pentru ca acestia, din lipsa de fonduri, lipsesc. O pedagogie muzeala sustinuta de lucratorii muzeului si care s-a finalizat in lucrari demne de admirat. Unul dintre proiectele care a starnit mult interes a fost „Povestea lutului”. In vi-trine erau expuse obiecte din lut nears (farfurii, pahare, oale, cani) lucrate cu migala si maiestrie chiar de mainile copiilor. Alti copii urmeaza sa decoreze lutul, sa-i dea un aspect cromatic dupa gustul si imaginatia fiecaruia. Majoritatea micilor „olari” (elevi in clasa a III-a A la Scoala „Gheorghe Lazar”) au fost indrumati sa descopere tainele lutului de catre muzeografii Elisabeta Marianciuc si Teodora Jugrastan. Un alt lucrator al muzeului, Szabo Attila, a intiat doua proiecte educationale: „Casa Jocului”, pentru copiii mici si „Pe urmele maestrului Ioan Sima”. Proiectele s-au concretizat in tablouri pictate de copii si in jocuri inventate de prichindei. „Iluminatul casnic la Poroli-ssum” a fost proiectul care i-a pus pe copii in postura de a confectiona, dupa modele romane, opaite si alte obiecte de iluminat expuse in vitrinele muzeului. Ar mai fi de amintit proiectele educationale „Zalau – cultura si spiritualitate”, ori „Salajul turistic”, care s-au finalizat cu imagini din activitatea copiilor pentru a descoperi noi zone turistice in judet ori a scoate in relief activitati culturale mai putin practicate azi in urbea de la poale de Meses. „Ce am invatat la muzeu” este o expozitie a copiilor, dar nu numai pentru copii, ci si pentru adulti, pentru cei care se vor opri o clipa sa admire obiectele de arta, obiectele casnice, obiectele de decor, obiectele traditionale, confectionate cu bun gust si talent de mainile tinerelor vlastare din Zalau si din judet. Expozitia poate fi vizitata pana la data de 14 iunie.
Copiii au expus ceea ce au invatat sa faca la muzeu
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...