Salajul se pune in miscare, oamenii de actiune cauta si gasesc solutii pentru dezvoltare. In cursul saptamanii trecute, mai exact joi, in localitatea Mirsid a avut loc lansarea Proiectului LEADER al Asociatiei Grupul de Actiune Locala „Somes Chioar”. Pe langa cele peste o suta de persoane prezente la aceasta lansare si-au facut aparitia si prefectul judetului, Ionel Ciunt, parlamentarii Iuliu Nosa si Gheorghe Pop, directorul adjunct al OJPDRP Salaj, Mircea Ghete, managerul GAL „Valea Somesului” din Ileanda, Ionut Ilies.
Primarul de Mirsid, Calin Bereschi, cel care a pus mult suflet pentru infiintarea acestei asociatii este si reprezentantul legal al Grupului de Actiune „Somes Chioar”. In scurta sa alocutiune a facut o prezentare generala a asociatiei, mentionand ca este al patrulea GAL infiintat in judetul nostru in scopul dezvoltarii economice a teritoriului Somes-Chioar si cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier.
Masurile de finantare in cadrul Asociatiei GAL Somes Chioar
Asociatia Grupului de Actiune Locala (GAL) Somes Chioar dispune de opt masuri de finantare a proiectelor.
Pentru Masura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta, conditiile de eligibilitate sunt ca solicitantul sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 62 de ani, un plan de afa-ceri pe cinci ani, minim doua Unitati de Dimensiune Economica (UDE), iar dupa trei ani sa obtina cresterea cu minim trei Unitati de Dimensiune Economica a exploatatiei si cresterea cu 20 la suta a productiei comercializate. Suma alocata acestei masuri este 450.000 de euro, iar sesiunea de depunere a proiectelor are loc in perioada 20 mai – 03 iulie 2013.
Masura 112 – Instalarea tine-rilor fermieri are urmatoarele cerinte pentru solicitantul proiectului: varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani, se instaleaza pentru prima datain exploatatia agricola ca si conducator al acesteia si detine sau se angajeaza sa dobandasca competente si calificari profesio- nale in raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare. Si pentru aceasta masura, suma alocata este de 450.000 de euro. Perioada de depunere a proiectelor este 21 mai – 04 iulie 2013.
Masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si fosrestiere are ca obiectiv general cresterea competitivitatii intreprin-derilor de procesare agroalimentare si forestiere. Unul dintre obiectivele specifice este introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee pentru obtinerea de noi produse agricole si forestiere competitive. Ca si conditii de eligibilitate, proiectul trebuie sa fie in conformitate cu obiectivul general al masurii si cel putin unul dintre obiectivele specifice. Se urmareste reducerea costu-rilor de productie, cresterea valorii adaugate brute a intreprinderii, dar si cresterea gradului de utilizare a energiei din surse regenerabile. Perioada pentru depunerea proiectelor este 21 mai – 4 iulie 2013, iar suma alocata este de 240.000 de euro.
Conform Masurii 223 – Prima impadurire a terenurilor neagricole, terenurile neproductive trebuie sa se afle in imediata apropiere a altor trupuri de paduri, iar ciclul de productie (varsta de exploatare a padurii) este mai mare de 40 de ani. Suma cuvenita acestei masuri este de 61.500 de euro. Perioada sesiunilor de depunere a proiectelor se va desfasura intre 01 iulie si 14 august 2013.
Masura 312 – Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprindere are urmatoarele cerinte: micro-intreprinderile, atat cele existente cat si cele nou infiintate trebuie sa fie inregistrate si sa-si desfasoare activitatea propusa prin proiect in spatiu rural, iar beneficiarul proiectului trebuie sa faca dovada detinerii de aptitudini manageriale in marketing. Suma aferenta acestei masuri este de 126.000 de euro, iar proiectele se vor depune intre 10 iunie si 24 iulie 2013.
In cazul Masurii 313 – Incurajarea activitatilor turistice, micro-intreprinderile trebuie sa fie inregistrate si sa-si desfasoare activitatea propusa din proiect in spatiul rural. Intreprinderea nu trebuie sa fie in dificultate, iar beneficiarul trebuie sa atinga standardul de calitate de mi-nim trei margarete. Pentru aceasta masura sunt alocati 273.000 de euro. Intre 10 iunie si 24 iulie 2013 se vor depune proiectele.
Masura 322 – Renovarea si dezvoltarea satelor are urmatoarele conditii de eligibilitate: proiectele trebuie sa fie realizate de persoane fizice, entitati publice sau parteneriate, dar si ONG-uri; proiectele trebuie sa fie realizate pe tritoriul GAL Somes Chioar; beneficiarul trebuie sa prezinte toate avizele si autorizatiile necesare investitiei, iar constructia, modernizarea si extinderea cladirilor trebuie sa respecte arhitectura specifica locala. 965.000 de euro revin acestei masuri. Proiectele se vor depune in perioada 01 iulie – 14 august 2013.
Masura 421 – Implementarea proiectelor de cooperare re-prezinta una din cele trei masuri din cadrul axei Leader. Prin actiunea de cooperare, Grupurile de Actiune Locala sunt incurajate si sprijinite sa itreprinda o actiune comuna cu alte grupuri Leader sau cu un grup care are o abordare similara, si care se afla intr-o alta regiune, intr-un alt stat membru sau intr-o tara terta. Sesiunea de inscriere a proiectelor a inceput in 21 mai si se va incheia in data de 04 iulie 2013. Suma alocata acestei masuri este in valoare de 34.000 de euro.
Pana la 31 decembrie 2013, Asociatia GAL Somes Chioar isi propune selectarea a 125 de proiecte depuse de catre potentiali beneficiari pe cele opt masuri de finantare disponibile.
Opinii si incurajari
Dupa prezentarea Asociatiei GAL Somes Chioar de catre reprezentantul legal al acesteia, Calin Bereschi, invitatii si oficialitatile au tinut sa-i felicite pe initiatori, promitand sprijin pentru realizarea obiectivelor propuse. Cu experienta in accesarea fondurilor europene, presedintele GAL Valea Somesului Ionut Ilies a tinut sa sublinieze faptul ca prin asociere, fondurile europene pot fi mult mai bine utilizate pentru proiecte si a specificat ca proiecte din asociatia pe care o conduce au beneficiat deja de finantare. „GAL-urile vor fi cele care vor promova noua politica agricola comuna, deservind spatiul rural. Leader inseamna viitorul spatiului rural, utilizand abordarea „de jos in sus” prin implicarea actorilor locali in dezvoltarea propriilor teritorii.”
Deputatul Iuliu Nosa este de parere ca „Odata puse in functiune cele opt masuri, ele vor crea in timp venituri la bugetele locale. Stiu ca inca avem mari retineri in ceea ce priveste asocierea, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa privim la ce se intampla in jurul nostru”.
Senatorul Gheorghe Pop aprecia ca „sansele celor opt tipuri de forme de finantare sunt aproape de suta la suta”. „Viata a demonstrat ca atunci cand mai multe institutii se unesc, sansele de dezvoltare cresc”, a adaugat Gheorghe Pop. Prefectul judetului, Ionel Ciunt, a tinut sa precizeze ca „Intr-o lume in care economia mondiala este zguduita de pro-bleme la care administratiile, guvernele si liderii politici gasesc din ce in ce mai greu solutii, e nevoie de asociere”. In opinia acestuia, cea mai importanta asociere din mediul rural este cea a GAL-urilor.
Mircea Ghete, director adjunct al OJPDRP Salaj, i-a asigurat pe membrii asociatiei de tot sprijinul sau dorindu-le mult succes in intocmirea proiectelor.
Ce este Asociatia GAL Somes Chioar
Este o forma asociativa de parteneriat public privat, formata din 70 de membri. Gestioneaza un pro-iect european, informeaza, animeaza teritoriul, primeste si selec-teaza proiectele propuse de catre locuitorii din teritoriul acoperit de GAL, finanteaza proiecte din bugetul alocat de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Asociatia GAL Somes Chioar a luat fiinta in februarie 2013, in urma selectarii pentru finantare in octombrie 2012 a Planului de dezvoltare a a parteneriatului initial depus in sesiunea 1 martie – 2 mai 2012, urmand ca in martie 2013 sa primeasca autorizatia de functionare din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Generala Dezvoltare Rurala, Autoritatea de management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR)
Activitatea concreta a Grupului de Actiune Locala Somes Chioar se axeaza pe informare si comunicare, apel catre cetateni pentru intocmirea de proiecte, organiza- rea procesului de verificare si decizie asupra proiectelor depuse si in final monitorizarea proiectelor
Teritoriu si componenta
Potrivit lui Ioan Streang, ma-nagerul Grupului de Actiune Locala (GAL) Somes Chioar, teritoriul asociatiei GAL Somes Chioar este compus din comunele Balan, Mirsid, Napradea si Somes-Odorhei din judetul Salaj si Valea Chioarului si Boiu Mare din judetul Maramures. Numarul de locuitori cuprinsi in teritoriu este de 16.146. Parteneriatul semnat pentru parti-ciparea la procesul de selectie a Grupului de Actiune Locala Somes Chioar este format din sapte reprezentanti ai administratiei publice locale, 44 de reprezentanti ai sectorului civil si 17 reprezentanti ai sectorului economic. Din cei aproximativ 70 de membrii sem-natari ai parteneriatului pentru constituirea asociatiei GAL Somes Chioar, 15 sunt femei, repre-zentanti legali ai agentilor economici sau persoane fizice individuale, iar 29 sunt persoane cu varsta sub 40 de ani.
Obiective
Planul de Dezvoltare Locala a teritoriului Somes Chioar include cresterea competitivitatii exploa-tatiilor agricole in curs de restructurare si cresterea viabilitatii economice a fermelor de semi-sub-zistenta; incurajarea fenomenului de asociere pentru cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier; incurajarea tinerilor fermieri pentru realizarea investitiilor; diversificarea economiei si dezvoltarea sectorului non-agricol, dar si imbunatatirea calitatii mediului social, natural si economic din teritoriul Somes Chioar. In centrul obie-ctivelor operationale se afla cele le-gate de protejarea mediului prin implementarea actiunilor pentru conservarea patrimoniului natural, dar si dezvoltarea economiei in stransa legatura cu protejarea mediului.