Potrivit unor surse de la Cotroceni, preseditele Traian Basescu a promulgat Hotararea Camerei Deputatilor de prelungire cu inca un an a taxarii inverse la comertul cu cereale intre firme, ceea ce inseamna ca in acest domeniu TVA se colecteaza la veriga finala si se elimina astfel evaziunea fiscala. Hotararea urmeaza sa fie publicata in cel mai scurt timp in Monitorul Oficial. Asta in ciuda faptului ca oficialitatile Comisiei Europene au respins solicitarea Romaniei pentru extinderea regimului de taxare inversa cu inca douasprezece luni.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat recent ca Oficialii Comisiei Europene au respins intr-adevar solicitarea tarii noastre, dar ca la reuniunea ministrilor de Finante din statele membre UE la care a participat a fost pregatit terenul pentru ca la urmatoarea reuniune, programata pentru 20 iunie, sa fie introdus un „mecanism de reactie rapida” pentru combaterea fraudei in materie de TVA, care sa permita statelor membre UE, inclusiv Romaniei, sa extinda taxarea inversa in cazuri justificate.
Prin introducerea taxarii inverse la comertul cu cereale intre firme, taxa pe valoarea adaugata este aplicata la finalul lantului comercial, plata taxei fiind deplasata din sarcina furnizorului in cea a benefi- ciarului. Romania a introdus cu trei ani in urma taxarea inversa la anumite categorii de produse (porumb, grau, secara, floarea soarelui, rapita, sfecla de zahar, soia si orzoaica). Taxarea inversa a generat venituri suplimentare la buget de 240 de milioane de lei in 2011 si de 410 milioane de lei in 2012.
Masura urma sa-si piarda valabilitatea la 31 mai 2013. Cum cea mai mare evaziune fiscala se inregistreaza in sectorul cereale, care a si generat aceasta masura, vecinele noastre Bulgaria si Ungaria au cerut avizul Comisiei Europene pentru taxarea inversa si l-au primit. Pentru a nu „muta” evaziunea fiscala din cele doua state la noi, Romania a decis ca este necesara prelungirea taxarii inverse, chiar daca Comisia Europeana a respins solicitarea tarii noastre. Specialistii din domeniu au facut calculele si autoritatile romane au ajuns la concluzia ca mai bine suporta penalitatile din partea UE decat evaziunea fiscala. Dovada ca atat Ca-mera Deputatilor, cat si Presedintia au decis sa prelungeasca cu inca un an taxarea inversa la cereale.