Colibaciloza este o boala infectioasa care se intalneste la toate speciile de pasari. Este mai frecventa la puii de gaina, bobocii de rata si gasca si poate sa apara in chiar primele zile dupa ecloziune. Boala se intalneste si la pasari adulte si se caracterizeaza prin congestii si modificari pe mucoasa intestinala, dar si la nivelul altor organe.
Diagnosticul se confirma prin examen bacteriologic facut numai pe organe proaspete.

Profilaxie si combatere
Profilaxia se realizeaza numai prin masuri nespecifice care constau in dezinfectia adaposturilor cu Decontaminol, Catiorom; deparazitarea lor cu Romparasect (cinci la suta), deparazitarea cu Rombendazol F, dar si conditii corespunzatoare de adapostire si o alimentatie echilibrata sub aspect proteino-vitamino-mineral folosind premixuri ca Romstarter, Romzeofort, Vita Premix Biomos, dar si vitamine precum Polivitaminic Bulavil, Vitamina B complex si Biovit plus.
Combaterea bolii se face dupa izolarea pasarilor bolnave si instituirea ulterioara a unui tratament antiinfectios. Se recomanda in mod special Romigal, comprimate, un produs antimicrobian cu spectrul larg care contine ampicilina. Dr. Viorica Chiurciu, doctor in stiinte medicale afirma ca acest medicament este foarte eficient, se adreseaza puilor chiar din prima zi de viata, dar si pasarilor adulte.