Potrivit sondajului realizat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) in Regiunea Nord-Vest, 4,7 la suta dintre locuitorii judetelor componente cred ca Salajul trebuie sa fie capitala regiunii. La foarte mica distanta se afla Satu-Mare, cu un scor de 4,8 la suta. Clujul sta cel mai bine la acest capitol. 63,2 la suta dintre respondenti cred ca judetul Cluj trebuie sa fie capitala Regiunii Nord-Vest. Oradea si Baia Mare au fost ambele votate de 9,5 la suta din populatie, in timp ce Bistrita a fost preferata de 2,7 la suta din populatie. CONREG a fost creat special pentru elaborarea cadrului normativ necesar organizarii si functionarii regiunilor. Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a prezentat rezultatele studiului CONREG la sfarsitul saptamanii trecute, la Iasi, la prima intalnire din seria dezbaterilor in teritoriu.

Principalele institutii ale statului nu sunt afectate de regionalizare
Ministrul Liviu Dragnea a mai anuntat la Iasi ca va fi pastrat caracterul unitar al sta-tului roman si ca vor exista consilii regionale si nu guverne regionale. Armata, justitia, ser-viciile de informatii, politia, jandarmeria, dar si politica externa vor ramane in mana puterii centrale, fiind institutii fundamentale ale statului roman. Parlamentul ramane singura autoritate legiuitoare a tarii. Prefectii regionali vor avea puteri limitate, iar unitatea regiunilor va fi asigurata prin Constitutie si prin legile admi-nistrative ale tarii. In continuarea demersului se va tine cont de aceste principii, urmand ca regiunile, resedintele si competentele regionale sa fie stabilite de comun acord cu actorii implicati in procesul de regionalizare. Regionalizarea trebuie facuta pentru ca Romania sa obtina un scor bun la atragerea fondurilor europene prin implementarea Programului Operational Regional (POR), „programul cu cel mai mare grad de absorbtie”, po-trivit lui Liviu Dragnea.

Intalnire in teritoriu cu principalii reprezentanti ai institutiilor
Reprezentantii institutiilor deconcentrate din Salaj si ai societatii civile au dezbatut in 23 aprilie tema „Regionalizarea si impactul economico-social scontat la nivel judetean. La conferinta organizata la nivelul judetelor a participat coordonatorul regional al proiectului regionalizarii, Stefan Petricean. Prefectul Salajului, Ionel Ciunt, a spus la acea intalnire ca este nevoie de o reforma in administratia publica, fondata pe trei principii: autonomie colectiva locala, descentralizare si profesionalism in administratia publica. „Nu cred ca se mai poate ca aceste institutii sa fie gestionate mereu de un minister sau de altul. Serviciile publice deconcentrate trebuie sa devina de interes local, de interes judetean”, au fost cuvintele prefectului in timpul dezbaterii pe tema regionalizarii.

Calendarul demersurilor in proiectul regionalizarii
Proiectul regionalizarii a fost inclus in Programul de guvernare pentru 2013-2016 al Cabinetului Ponta, la sfarsitul anului trecut. In februarie, Guvernul a aprobat memorandumul referitor la adoptarea masurilor necesare pentru demararea procesului de regio-nalizare. Pana in martie au fost infiintate structurile de lucru din proiectul regionalizarii, si anume CONREG si CTIRD -Comitetul Tehnic Interministerial pentru Regionalizare-Descentralizare. In aprilie, Ministerul Dezvoltarii a initiat primele intalniri de lucru cu expertii straini si cu reprezentantii administratiei publice locale. Potrivit Ministerului Dezvoltarii, noile regiuni se vor infiinta dupa adoptarea noii Constitutii, procedura prevazuta pentru perioada octombrie-noiembrie 2013, se arata pe portalul mi-nisterului. In cele din urma, primele alegeri regionale sunt prefigurate pentru decembrie 2013.
Ministrul Liviu Dragnea spera ca pana la finalul lunii iulie sa aiba loc dezbaterile publice despre regionalizare. In luna august, vor fi analizate toate opiniile cu privire la proiect. Dezbaterea finala este programata pentru luna septembrie, a mai spus Liviu Dragnea.

Mirel Talos: Salajul risca sa devina periferia Regiunii Nord-Vest

Deputatul PNL Mirel Talos este de parere ca institutiile nu au cum sa functioneze independent de puterea centrala, adaugand ca nu cunoaste declaratia prefectului din timpul intalnirii din 23 aprilie. Deputatul considera ca regionalizarea nu inseamna autarhie. Salajul nu poate fi sustinut din resurse proprii, fapt pentru care institutiile locale trebuie sa ramana conectate la institutiile centrale. Mirel Talos sustine ca este nevoie de o echilibrare a resurselor, atat ca si reglementare, cat si administrare. „Nu fac parte din categoria oamenilor care fac din regionalizare un fetis”, mai spune deputatul. Talos se teme, in schimb, ca Salajul risca sa devina o periferie a Regiunii Nord-Vest. Reprezentantii Salajului in structurile de putere ale noii regiuni vor avea o misiune extrem de grea. Vor trebui sa lupte pentru prestigiul judetului de pe picior de egalitate cu alte judete, potrivit lui Mirel Talos.

Lucian Bode: O buna parte din PIB-ul local ar trebui sa ramana in regiune

Deputatul PDL Lucian Bode spune ca partidul din care face parte propune o stra-tegie in ce priveste administratia publica si locala, prin realizarea a trei reforme esentiale: reforma constitutionala, admi- nistrativa si reforma in justitie. PDL sustine aplicarea principiilor Uniunii Europene pri-vind regionalizarea, mai exact principiul populatiei, al mediului, istoric, geografic, socio-cultural, si economic. Partidul pro-pune infiintarea regiunilor ca unitati admi-nistrativ-teritoriale. Regionalizarea trebuie obligatoriu dublata de descentralizare si de deconcentrare, in ce priveste reforma administrativa. Strategia PDL propune stabilirea competentelor intre diverse niveluri ale puterii administrative si acordarea auto-nomiei autoritatilor subordonate. Trebuie trasate concret competentele satelor, comunelor, judetelor. Lucian Bode atrage atentia la oportunitatea deciziilor si proiecte-lor, atribut exclusivist al autoritatii locale. Administratiile centrale trebuie sa aiba atri-bute de legiferare, coordonare si control, in timp ce administratiile locale ar trebui sa administreze, sa gestioneze si sa implementeze serviciile publice. Deputatul considera ca administrarea resurselor bugetare trebuie sa se faca pe principiul autonomiei. Fonduri insemnate cumulate din banii produsi in regiune sa ramana in regiune. Deputatul Lucian Bode a mai spus ca actuala guvernare nu este interesata de regionalizare, nu face acest demers corect si transparent.