Peste jumatate dintre romanii fumatori sustin ca si-au propus sa renunte la acest obicei anul viitor, iar 42 la suta din ei declara ca ar fi mandri si tot atatia ca s-ar simti mai sanatosi daca ar reusi, po- trivit unui studiu paneuropean. Comisia Europeana a publicat, cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat, care se sarbatoreste pe 31 mai, rezultatele unui studiu paneuropean care dezvaluie obiceiurile si perceptiile cetatenilor UE despre fumat. Cea mai mare parte a fumatorilor care au participat la sondaj au declarat ca fumeaza saptamanal intre 70 si 140 de tigari (10 – 20 de tigari pe zi). Acelasi consum se inregistreaza si la aproape o treime – 32,4 la suta – dintre romanii care fumeaza in mod constant. Peste jumatate (56,3 la suta) dintre romanii care fumeaza au declarat ca si-au propus sa renunte la acest obicei in anul urmator. Totodata, 80 la suta dintre romanii fumatori considera vointa elementul principal care i-ar ajuta sa renunte la fumat, in timp ce 43 la suta au spus ca motivarea poate avea o contributie decisiva in acest proces. Intrebati cum s-ar simti daca ar reusi sa nu mai fumeze, 42 la suta dintre romani au declarat ca ar fi mandri. Tot 42 la suta dintre respondenti considera ca s-ar simti mai sanatosi si ar fi mai atenti la starea lor de sanatate.
Peste jumatate dintre fumatorii romani sunt de parere ca fumatul influenteaza negativ desfasurarea anumitor activitati. Peste 20 la suta dintre respondenti considera ca fumatul afecteaza performantele sportive, iar jumatate evita calatoriile cu avionul din cauza acestui obicei. Cu toate acestea, cifrele arata ca doar 12 la suta dintre fumatorii romani au incercat sa scape de acest viciu. Din studiul citat rezulta ca aproximativ 28 la suta dintre fumatorii romani intampina dificultati in a rezista impulsului de a fuma atunci cand savureaza ceai sau cafea, 27 la suta considera dificila socializa-rea cu alti fumatori daca vor sa renunte, in timp ce 22 la suta sunt cel mai mult tentati de „tigara de dimineata”. Aceste date au fost obtinute in urma chestionarii a 1.011 dintre romanii fumatori, in cadrul studiului paneuropean citat.
„Campania Comisiei Europene, „Ex-fumatorii sunt de neoprit”, sub umbrela careia s-a desfasurat acest studiu, comuta mesajul principal de la pericolele generate de fumat la avantajele abandonarii fumatului. Aceste cifre arata realitatile vietii de fumator, dar si o directie ascendenta in ceea ce priveste intentia de a renunta”, a declarat, vineri, medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Profesorul Mihaltan a atras atentia ca in ultimii ani industria tutunului s-a indreptat in special spre segmentul feminin al populatiei si spre tineri, fiind promovate tigarile cu arome, cele slim sau tigara electronica. „In ceea ce priveste procesul de renuntare la fumat, este foarte important sa cunoastem atat factorii intrinseci, cat si cei extrinseci care faciliteaza renuntarea. Este interesant faptul ca o parte foarte mare dintre respondenti considera ca secretul renuntarii sta in ei insisi. Motivatia are un rol foarte important, iar identificarea ei reprezinta cheia succesului unui episod de sevraj nicotinicI, a declarat Ioana Munteanu, presedintele Sectiunii de Tabacologie a Societatii Romane de Pneumologie.
Campania „Ex-fumatorii sunt de neoprit” (2011 – 2013) are ca obiectiv incurajarea locuitorilor de pe continent sa renunte la fumat, accentul fiind pus pe beneficiile obtinute de cei care reusesc sa scape de viciu. Cetatenii europeni beneficiaza de ajutor gratuit in procesul renuntarii la fumat prin iCoach, o platforma digitala de consiliere pe probleme de sanatate ce analizeaza obiceiurile fiecarui fumator, oferind sfaturi zilnice, personalizate, pentru a ajuta fumatorii sa renunte la acest obicei in ritmul lor, fie imediat, fie in viitorul apropiat. iCoach este un instrument digital gratuit bazat pe cercetari stiintifice extinse si pe experienta clinica a psihologilor si a expertilor in comunicare. Din iunie 2011, 380.819 de cetateni europeni s-au inscris pe iCoach, 22.325 fiind romani, iar peste 40 la suta din utilizatorii europeni ai iCoach declara ca au renuntat la fumat dupa trei luni de utilizare a platformei. Fumatorii din toate tarile Uniunii Europene au acces gratuit la iCoach in cele 23 de limbi oficiale.
Potrivit unui Eurobarometru, 28 la suta dintre europeni sunt fumatori, iar fumatul continua sa fie cea mai mare cauza de deces ce poate fi prevenita din Uniunea Europeana. In ultimul an, 21 la suta dintre europeni au incercat sa renunte la fumat.