AVI-a editie a Festivalului National al Stiintei a reunit sambata la Zalau, pe Platoul de marmura din fata Prefecturii, cele mai inedite inventii a sute de elevi din Salaj si din alte judete, coordonati de profesorii lor. Mai exact, 500 de elevi, reprezentanti ai 24 de scoli din Salaj, Satu-Mare, Mures, Bihor si Gorj s-au intrecut in prezentarea inventiilor si experimentelor pe care le-au realizat, unii in ani de zile, altii in cateva saptamani sau zile. Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Scolar Judetean si de Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” si a fost finantat de Ministerul Educatiei Nationale. Premiile in bani au fost oferite de reprezentantii Consiliului Judetean.
Printre cele mai spectaculoase proiecte realizate am remarcat „Masina de prelucrat in coordonate 3D”, realizata de cei de la Palatul Copiilor din Targu-Mures. Horea Graur, reprezentantul institutiei, ne povestea ca aceasta „masinarie” a fost conceputa pentru desenarea si realizarea circuitelor electronice. „Noi pregatim un desen pe calculator, iar masina il executa”, explica unul dintre elevii implicati in proiect. „Noi doar ii spunem ce trebuie sa faca”, a adaugat acesta, explicand ca „sistemul inteligent” poate sa faca si modele pe sticla sau pe metal. Tot cei de la Pa-latul Copiilor din Targu-Mures au realizat si un aparat de alungat rozatoarele mari, folosind un electromagnet de la o masina de tuns. Cu acest proiect, reprezentantii Pala-tului Copiilor din TarguMures au luat trofeul festivalului.
Foarte creativi s-au aratat si salajenii. De pilda, un grup de elevi ai Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Hida au confectionat din sarme, baterii de ceas si condesatoare „microfonul-spion”. Dupa cum explicau cei care l-au inventat, microfonul wireless poate fi disimulat cu usurinta intr-un ghiveci cu flori si are o raza de actiune de 200 de metri. Pentru acest microfon, comisia le-a oferit premiul I la sectiunea de Aplicabilitate, la nivelul liceelor, dar si un premiu special.
Elevii de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalau au conceput un difuzor din materiale reciclate (carton, camera de bicicleta). De mentionat este ca au lucrat la el doar o zi. Acestea sunt doar cateva dintre cele 250 de creatii ale concurentilor.
Sectiunile concursului au fost: Inventivitate-Creativitate (clasele V-VIII si clasele IX-XII); Aplicabilitate (clasele V-VIII si Clasele IX-XII); Mici Inventatori (Clasele I-IV) si sectiunea Postere, cu tema IApa in viata noastraI, destinata atat elevilor din clasele I-VIII, cat si celor de liceu.
Trofeele festivalului (in valoare de 100 de lei pentru fiecare) au fost acordate lui Cristian Brejan, de la Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu”, Zalau (clasele I-IV); Daniel Crisan si Alin Lazar, de la Scoala Gimnaziala „Porolissum” Zalau (clasele V-VIII) si lui Alin Perghel de la Palatul Copiilor din Targu-Mures. La sectiunea Postere, cea care a obtinut locul I in valoare de 80 de lei este Roxana Mirisan, de la Scoala Gimnaziala NR.1 din Horoatu Crasnei. La aceeasi sectiune, dar pentru elevii de liceu, locul I a fost ocupat de eleva Diana Milas, de la Liceul de Arta „Ioan Sima” Zalau. La sectiunea Inventivitate-Creativitate, gimnaziu, Scoala Gimnaziala „Silvania” din Simleu Silvaniei a fost pe podium, iar din randul liceelor, ocupantul locului I a revenit lui Razvan Patcas, elev la Colegiul National „Silvania” din Zalau. Gabriel Abrudan si Sergio Filip, de la Liceul de Arta „Ioan Sima” Zalau au obtinut locul I la sectiunea Aplicabilitate, nivelul gimnaziu. Premiul II a fost in valoare de 80 de lei, premiul III-70 de lei, iar mentiunile-60 de lei.