Concursul national de interpretare folclorica pentru solisti vocali si instrumentisti „Traditii”, desfasurat joi si vineri la Simleu Silvaniei, si-a desemnat casti-gatorii. Potrivit lui Gavril Neaga, directorul Clubului Copiilor din Simleu Silvaniei, dupa pre-selectii, din cei 71 de participanti din intreaga tara, dar si din Republica Moldova si Bucovina Nordica (Ucraina), au ramas in concurs 41 de interpreti, reprezentand toate zonele tarii. Salajul a avut 16 repre-zentanti. Concursul s-a desfasurat pe grupe de varste, interpreti cu varste cuprinse intre 10 si 15 ani si intepreti cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani, iar probele au constat in prezentarea unei doine fara acompaniament muzical si a unui cantec ritmat cu acompaniament. De asemenea, concurentii au avut de prezentat portul popular din zona din care provin, fara elemente de kitsch. Premiile au fost acordate in bani, iar marele premiu a fost in valoare de 1.500 de lei.
„Avand in vedere valoarea deosebita a concurentilor, juriul a avut o sarcina foarte grea in stabilirea ierarhiei de calitati”, explica directorul Clubului Copii-lor din Simleu. Membrii juriului au urmarit piese inedite, stilul de intepretare al celor 41 de concurenti, dar si calitatile vocale si instrumentale ale acestora. Cu privire la costumele traditionale pe care le-au purtat, Gavril Neaga ne-a declarat ca „majoritatea au venit cu costume de o valoare si frumusete deosebita”. Totusi, juriul a remarcat si costume care contineau elemente de kitsch, ceea ce nu era permis intr-un asemenea concurs.
Au fost acordate 21 de premii, pe categorii de varste. La categoria solisti vocali (10-15 ani), premiul I a fost acordat concurentei Roxana Suciu din Arad, iar din randul solistilor instrumentisti (10-15 ani), ocupantul locului I a fost Ionut Toroc din Satu-Mare. La categoria solisti vocali (16-25 de ani), premiul I a fost acordat concurentei Claudia Olariu din Sibiu. Locul I la categoria solisti instrumentisti (16-25 de ani) a fost ocupat de salajeanul Vlad Mitu. De asemenea, au fost acordate zece premii II si III, si sase premii speciale.
Dintre cei 16 concurenti salajeni, cinci au obtinut premii speciale. Marele premiu, in va-loare de 1.500 de lei, i-a revenit solistului instrumentist Emanuel Silaghi din Satu-Mare. „Concursul a fost de inalta tinuta”, a tinut sa mentioneze Gavril Neaga.
Membrii juriului au fost Eugenia Florea, binecunoscuta realizatoare de emisiuni folclorice la radio si televiziune (presedin-tele juriului), Gelu Stan, realizator de emisiuni folclorice la Radio Timisoara; Nicu Miclaus, profesor instrumentist din Satu-Mare; Grigore Grigorut, renumit dirijor salajean, si etnologul Gavril Neaga, directorul Clubului Copiilor din Simleu Silvaniei.
Organzatorii concursului national de intepretare folclorica „Traditii” isi propun sa descopere si sa incurajeze ti- neri talentati in intepretarea folclorului romanesc, dar si transmiterea dragostei pentru melosul popular al generatiei actuale si viitoare.
Anul acesta, festivalul-concurs aflat la cea de-a IV-a editie a fost finantat de Asociatia Fondului Cultural National, Primaria Orasului Simleu Silvaniei si Centrul de Cultura si Arta Zalau.