A IV-a editie a Conferintei Nationale de Sterilizare cu tema „Cum protejam pacientul de infectiile intraspitalicesti” a inceput ieri, la Zalau, in sala de conferinte a hotelului Brilliant Parc Gradina Poporului, cu o serie de evenimente menite sa scoata in evidenta importanta procesului de sterilizare intr-o unitate spitaliceasca si protejarea pacientului in spital, urmand sa se incheie astazi. De ce la Zalau? Pentru ca aici functioneaza cea mai moderna statie de sterilizare din Romania. Construirea unei astfel de statii a fost posibila, in anul 2008, cu sprijinul fundatiei britanice „Medical Support in Romania”.
„Daca primele doua editii au avut ca scop prezentarea a tot ceea ce se intampla in sterilizare legat de circuite, de echipamente, de procedurile de sterilizare, treptat, incepand cu cea de-a treia editie, ne-am deplasat interesul catre ceea ce inseamna siguranta pacientului ca si rezultat al sterilizarii. In acest an, atentia noastra se indreapta cu atat mai mult asupra pacientului, avand in vedere faptul ca tema editiei din acest an este „Cum protejam pacientul de infectiile intraspitalicesti”, ne-a declarat ieri Ligia Marincas, directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj si presedintele Conferintei de Sterilizare. Po-trivit organizatorilor, evenimentul gazduieste in acest an in jur de 180 de participanti, 50 de medici si 85 de asistente din Romania, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Invitatul de onoare in cadrul prestigiosului eveniment este Patrick Colquhoun, directorul organizatiei Medical Support in Romania, care se afla pentru a 72-a oara in tara noastra. Mesajul pe care Patrick Colquhoun a tinut sa il transmita, in deschidere, ieri, celor prezenti in sala a fost ca „un individ, oricat de mic si nesemnificativ ar fi, poate sa schimbe lumea!”. „Vreau sa spun ca orice lucru bun ce se intampla intr-un spital ca rezultat al venirii noastre in Romania depinde in totalitate de cei care lucreaza in spital. Totul se datoreaza angajatilor”, a mai precizat reprezentantul din Marea Britanie.
Conferinta Nationala de Ste-rilizare, aflata anul acesta la a IV-a editie, a abordat ieri diferite teme, precum performanta sterilizarii sau promovarea practicilor medicale sigure, punand pe primul plan noutatile din domeniul sterilizarii. Referitor la scopul principal al dezbaterilor care au avut loc in cadrul evenimentului de ieri, Ligia Ma-rincas, directorul DSP Salaj a tinut sa mentioneze ca „oamenii trebuie sa vada ca, in primul rand, pacientul este in atentia tuturor celor care lucreaza in sistemul de sanatate salajean”.
Astazi, seria evenimentelor va continua, in aceeasi locatie, cu sesiuni stiintifice si sesiuni de comunicari deschise care pun in prim plan tema conferintei „Cum protejam pacientul de infectiile intraspitalicesti”.
Organizatorii evenimentului „Conferinta Nationala de Sterilizare”, editia a IV-a sunt Spitalul Judetean de Urgenta Zalau si Consiliul Judetean Salaj.

„In primul rand sa nu faci rau”

Un eveniment in premiera desfasurat ieri in cadrul editiei a IV-a a Conferintei de Sterilizare a fost lansarea cartii „Primum non nocere- In primul rand, sa nu faci rau”, Editura Caiete Silvane. Cartea se bazeaza pe o serie de recomandari de prevenire a infectiilor asociate ingrijirilor medicale si vine in intampinarea asistentilor medicali si a elevilor din scolile postliceale sanitare, pentru a-i ajuta sa dobandeasca cunostintele necesare privind prevenirea si controlul infectiilor asociate ingrijirilor medicale. De mentionat este ca fiecare capitol al cartii a fost scris de doctori si asistenti medicali din Marea Britanie si revizuit de specialisti. Multi dintre autorii cartii au vizitat Zalaul pentru a intelege prioritatile sistemului de ingrijiri medicale din Romania. Coordonatorii volumului sunt Ramona Marincas, director de ingrijiri in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau si Carole Hallam, Assistant Director of Infection Prevention and Control, din Anglia. „Ne onoreaza faptul ca specialistii britanici au raspuns prompt dorintei asistentilor medicali din Zalau de a dobandi cunostinte noi privind prevenirea infectiilor asociate ingrijirilor medicale si de a le implementa in spital”, este mesajul pe care Laurentiu Barna, managerul Spitalului de Urgenta Zalau, il transmite la inceputul cartii.