Nu mai este mult si vine vacanta de vara. Prescolari, scolari, elevi de gimnaziu si de liceu, cu totii asteapta ultimul tarait al soneriei care anunta pauza si sfarsitul orelor de curs. Absolventii nu scapa insa de emotii. Vin primele examene importante din viata. Dar asta-i partea negativa a emotiilor. Tot aici intra si stresul parintilor; au o gramada de cheltuieli si griji. Mult mai multe decat adolescentii inca necopti la minte si prea putin preocupati de viitorul lor. Partea buna a lucrurilor pentru absolventi sunt banchetele de sfarsit de an. Le tin acum si copiii de gradinita. Daca il intrebi, si un copil mic stie ce inseamna „party”. La coafor se programeaza nu numai domnisoare, ci si copile de clasa patra si chiar mai mici. Rochia pentru sesiunea foto trebuie neaparat sa fie diferita de cea de la banchet. Cheltuielile cu garderoba, sonetele, florile si cadourile pentru profesori sunt de 1.000 de lei, care e cel mai mic buget alocat pentru sfarsitul anului scolar. Comerciantii isi freaca manile de bucurie, se vand mii de flori, iar la restaurante rezervarile sunt facute demult. Absolventii de clasa a doisprezecea fac din mersul cu serenada un fel de mars cu efect catarctic pentru tot ce au „indurat” in anii de scoala. Ii auzi pana la ore tarzii din noapte cantand „Gaudeamus” in deschidere, dupa care trec la ce stiu ei mai bine: Guta si Salam. Incepe exorcizarea tuturor frustrarilor acumulate in patru ani de liceu, direct in strada. Distractia e baza. Nimic nu mai conteaza. Bafta la bac si succes la vacanta!
Banchetul si serenada sunt baza
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...