Pentru elevii salajeni navetisti, efortul de a merge la scoala a devenit o adevarata provocare, avand in vedere ca anul acesta si-au platit din bani proprii transportul scolar. Potrivit lui Gheorghe Bancea, inspector scolar general, „Ministerul Educatiei nu a decontat plata transporturilor elevilor de la 1 septembrie 2012”. Maria Bocsa, contabil sef in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca „in data de 13 mai 2013 am transmis Ministerului Educatiei ne-cesarul de credite pentru transportul elevilor pe perioada septembrie 2012-aprilie 2013. Suma totala estimata pentru judetul nostru este de 2.812.000 lei”. Eu am vorbit ieri la Ministerul Educatiei si nu au spus cand se vor face platile, dar asteptam!”, a adaugat Maria Bocsa.
Sute de elevi salajeni din mediul rural invata la licee care se afla la kilometri buni de casa si fac eforturi mari pentru a-si achita lunar transportul. De pilda, la Grupul Scolar Industrial din Hida, singurul liceu de pe Valea Almasului, sunt 48 de elevi navetisti. „Pentru ca nu isi mai permit sa plateasca abonamentele, de cand a dat vremea buna multi dintre ei au inceput sa vina la scoala cu bicicleta”, ne-a relatat un re-prezentant al liceului. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentanti ai Grupului Scolar Industrial Hida, aici studiaza elevi din comunele Dragu, Balan, Samnihaiu Almasului, Zimbor, Romanasi, dar si din localitatea Astileu din judetul Cluj. Daca e sa facem un calcul, la o distanta medie de 15 kilomteri de naveta, un copil trebuie sa plateasca lunar in jur de 180 de lei. Suma pe care Ministerul Educatiei ar trebui sa o deconteze prin intermediul Inspectoratului Judetean acestui liceu, din septembrie pana in aprilie, este de 18.625 de lei. De asemenea, la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Simleu Silvaniei, unul dintre cele mai mari licee din judet ca numar de elevi, peste 200 de elevi fac naveta in fiecare zi. „Speram ca in cel mai scurt timp sa fie virati banii in conturile elevilor”, ne-a declarat secretara liceului.
Ministerul Educatiei incurajeaza abandonul scolar
Ministerul Educatiei nu a prevazut in bugetul de stat suma necesara decontarii transportului elevilor care studiaza intr-o alta localitate decat cea de domiciliu, iar asta pune in alerta elevii navetisti din toata tara. Conform Legii Educatiei Nationale, elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 de kilometri, sau li se asi-gura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a opt calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda. Incalcarea acestei legi de catre Ministerul Educatiei poate sa aiba urmari grave asupra elevilor navetisti. Unii dintre ei, care se afla in imposibilitatea de a se deplasa din localitatea de domiciliu in localitatea in care se afla unitatea de invatamant la care studiaza, vor fi nevoiti sa renunte la scolarizare. Fenomenul va duce la o crestere a ratei abandonului scolar.