Rosiile sunt una dintre principalele culturi din gradina, atat datorita cultivarii relativ usoare, cat si proprietatilor fructului care este un aliment foarte valoros. Intr-un kilogram de rosii se gasesc circa 30-40 grame zaharuri, 20-60 grame vitamina A, 20-60 grame vitamina C, 40-50 miligrame calciu, 20-30 miligrame fier. In speranta ca rasadurile pe care le-ati plantat in gradini s-au prins, va prezen-tam mai jos cateva sfaturi ale specialistilor privind lucrarile de intretinere a rosiilor. Aracitul – Dupa plantare rasadurile trebuie aracite pentru asigurarea sustinerii. Aracii de lemn de 1-1,2 metri lungime se infig in pamant in dreptul fiecarei plante inspre nord. Se pot instala spalieri mai grosi de lemn de 70-80 centimetri din doi in doi metri pe rand pe care se intinde sarma la 50-60 centimetri inaltime. Legatul la arac sau spalier – Lucrarea se face pe masura ce tufele se incarca de rod si devin mai grele. Legarea se face cu sfori, fasii sau carpe sau alte materiale textile, imediat sub frunze, inconjurand tulpina in asa fel incat fruc-tele sa aiba loc sa creasca. Copilitul – Ruperea lastarilor crescuti sub frunzele principale, se face imediat ce acestia apar, pentru o buna dezvoltare a fruc-telor. Se pot lasa unu-doi lastari la tufa, din cei care apar din preajma primului ciorchine de fructe, pentru cresterea productiei. Udarea – Se face la sapte zile, in functie de gradul de uscare a pamantului. Primavara si la inceputul verii, rosiile se uda dimineata pentru ca pamantul sa se incalzeasca in timpul zilei. Vara, udarea se face seara si noaptea cand pamantul s-a mai racorit. Apa folosita sa nu fie rece, sa fie lasata la soare pentru a se mai incalzi un pic. Ingrasarea pamantului se face o data la doua saptamani. In acest scop e indicat sa se foloseasca ingrasaminte naturale, precum gunoiul de animal (o galeata de gunoi se subtiaza cu cinci galeti de apa.) Carnitul – Este o lucrare foarte indicata atat pentru culturile timpurii cat si pentru cele tarzii. Consta in retezarea varfului plantelor la doua-trei frunze deasupra ultimuui ciorchine de fructe. La tomatele timpurii se lasa 4-5 ciorchini de fructe, iar la cele tarzii 6-8 ciorchini.