Terenurile, casele de la tara si mansardele sunt produsele care mai au cautare pe piata imobiliara salajeana
Piata imobiliara din Salaj este de cativa ani incoace destul de „imobila”. Preturile sunt aceleasi de acum doi ani, iar vanzarile stagneaza. Spatiile comerciale s-au ieftinit cel mai mult. In perioada de boom economic preturile la imobiliare au inregistrat cele mai mari cresteri. Un metru patrat al unui spatiu comercial costa si 1.500 de euro. Acum, pretul maxim al unui astfel de imobil nu depaseste 500 de euro pe metru patrat, indife- rent cat de buna ar fi zona in care se afla. Dupa cum am aflat de la Malina Pop, administrator la o agentie imobiliara din Zalau, in lunile aprilie si mai vanzarile sunt mai bune decat in martie, dar nu mai bune decat in urma cu un an sau doi.
Terenurile se vand mai bine decat apartamentele
Se cauta terenuri, nu neaparat de catre cei care se intorc din strainatate cu bani. Cuplurile de tineri casatoriti sunt principalii clienti ai agentiei si cumpara locuinte si terenuri, majoritatea dintre acestia preferand sa plateasca cu banii jos, sau, in cel mai rau caz, sa faca un credit la banca pe o suma cat mai mica, daca nu le ajung banii. Pretul de vanzare al unui ar de teren este de 2.500 de euro in livada Meses, Gradina Poporului sau pe Sarmas, acelasi de acum doi ani. In pretul acesta sunt incluse si utilitatile de care terenul trebuie sa dispuna: curent electric, gaz, canalizare. Pretul unui teren in Zalau fara astfel de utilitati este de 1.200 -1.300 de euro arul.
Cel mai ieftin apartament in Zalau costa 18.000 de euro
Dintre locuintele construite cel mai bine se vand apartamentele cu doua camere si garsonierele. Saptamana trecuta s-a vandut un apartament cu doua camere pe strada Tudor Vladimirescu, la pretul de 80.000 de lei (18.000 de euro), cu dotarile clasice: centrala, termopane, gresie, faianta. Acesta e pretul cel mai mic la care s-a vandut un apartament cu doua camere, luand in considerare si zona. O garsoniera se vinde la preturi cuprinse intre 50.000 si 70.000 de lei. Reprezentanta agentiei ne-a spus ca preturile difera destul de mult, in functie de zona. Cele mai scumpe apartamente sunt pe strada Republicii si Mihai Eminescu. Apartamentele cu patru camere nu se prea vand din cauza faptului ca pretul unui astfel de apartament este aproape la fel cu al unuia de trei camere. Un alt inconvenient il reprezinta cheltuielile mari de intretinere pe timp de iarna, la apartamentele cu trei sau patru camere.
Tinerii se muta la tara
Malina Pop spune ca sunt tineri care prefera sa se mute la tara si cauta case in apropierea Zalaului. O casa cu 57 de ari de teren, la 20 de kilometri de Zalau s-a vandut recent unei familii de tineri din Zalau,la pretul de 60.000 de lei. „E un pret foarte bun, avand in vedere ca locuinta nu este veche si are si foarte mult teren”, ne-a spus Malina Pop. In satele din apropierea Zalaului, Treznea, Ciumarna, Aghires, Criseni, localitati care se afla la maxim 15 kilometri distanta, casele sunt ceva mai scumpe. O vila in Aghires, constructie noua, este de vanzare la pretul de 50.000 de euro. Sunt si persoane care si-au construit o casa si acum se afla in situatia in care nu-si mai permit costurile intretinerii si prefera sa faca schimb cu un apartament.
Mansardele de bloc se vand ca painea calda
Cand lucrurile mergeau bine in constructii, dezvoltatorii imobiliari au speculat orice posibilitate de a mai construi o locuinta la costuri cat mai reduse. Acestia au inceput sa construiasca prin 2004- 2005 mansarde, la blocurile cu pana la patru etaje, in cartierele Bradet, Dumbrava si Dum-brava Nord. Practic, locatarii unor astfel de imobile isi vand cota parte din terasa blocului, iar constructorul devine proprietarul terasei si se apuca de construit. Apartamentele astfel construite sunt cautate pentru ca sunt noi si nu au preturi mai mari decat o locuinta veche. In plus, intr-o scara de bloc care isi vinde terasa pentru mansardare, firma cumpa-ratoare executa si lucrari de reparatii , zugraveala, interfonie, izolatie exterioara, tot ce se poate face pentru a schimba in bine aspectul intregului imobil. Proprietara unei firme din Zalau care s-a axat pe mansardari spune ca a vandut toate locuintele pe care le-a construit pana acum. Mai are doua mansarde in constructie, la doua scari de bloc, si spune ca, desi lucrarile abia au inceput, sunt deja trei doritori pentru garsonierele pe care le va construi aici. Pretul unei astfel de garsoniere este de 60.000 de lei.
In perioada 2003-2008 preturile locuintelor au crescut de patru ori
Intre anii 2003-2008, preturile locuintelor in Bucuresti au crescut cu 400 la suta, iar in restul tarii cu 200 la suta. Romania s-a dezvoltat dupa Revolutie preponderent pe filiera activitatilor din domeniul imobiliar. Volumul tranzactiilor imobiliare in crestere, coroborat cu dezvoltarea sectorului bancar si al creditarii, a facut ca pretul imobiliarelor sa explodeze. In 2008 se inregistrau cele mai mari preturi la locuinte, preturi ce depaseau cu mult productivitatea muncii, si puterea de cumparare a romanilor. Creditele accesibile au facut ca aceste preturi umflate sa fie perpetuate, si au creat romanilor iluzia ca sunt si proprietarii locuintei, pierzand din vedere ce inseamna un credit ipotecar sau imobiliar. Sectorul pietei imobiliare a fost scapat complet de sub control pana la criza financiara si econo-mica din 2008. Sume uriase au fost puse in miscare in sectorul imobiliar, in acea perioada. Potrivit unei analize de piata realizata de Econtext, in anul 2008 s-a inregistrat cea mai mare valoare a tranzactiilor imobiliare din 1993 pana la acea data. In 2008 s-au vandut sau inchiriat proprietati imobiliare in valoare de 71,65 miliarde de lei, in conditiile in care PIB -ul Romaniei din 2007 era de 375 miliarde de lei. Din 2008 pana acum pretul imobiliarelor in Salaj a scazut cu 50 la suta.
In Salaj nu sunt la fel de multe imobile ca in restul tarii
Salajul este unul dintre judetele cu cel mai redus fond locativ, alaturi de Tulcea si Covasna. In aceste judete numarul locuintelor este sub pragul de 100.000. Cel mai mult s-a construit in Bucuresti si in orasele mari, care sunt si centre universitare, dar si in judetele de unde un numar mare de locuitori au plecat la munca in strainatate. In pre-zent, topul judetelor in care se constru-ieste cel mai mult sunt cele din Oltenia si Moldova, unde a inceput fenomenul migratiei inverse, adica cei plecati la munca in strainatate se intorc in tara si isi construiesc case cu banii adunati acolo.