Marti a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta care reglementeaza organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente. Consiliile locale orasenesti si municipale trebuie sa concesioneze pasunile crescatorilor de animale in termen de 30 de zile de la data intrarii in vi- goare a Ordonantei. Conform legii, autoritatile locale vor trebui sa incheie contracte de inchiriere pentru suprafetele de pajisti aflate in domeniul public, pe o perioada de maxim cinci ani. Textul legii inainte de modificare prevedea ca termenul de concesionare sa fie de zece ani. Dar asta este alta poveste. Potrivit legii in vigoare, pajistile permanente sunt suprafete agricole de pasuni si fanete, naturale sau cultivate, folosite pentru productia de iarba sau de alte plante erbacee sau furajere, care nu au fost incluse timp de cel putin cinci ani in sistemul de rotatie a culturilor si care sunt utilizate pentru pasunatul animalelor si producerea de furaje. In categoria pajistilor sunt cuprinse si pasunile impadurite cu consistenta mai mica de patru ari pe un hectar. Legea mai precizeaza ca pajistile se folosesc doar pentru pasunatul animalelor si producerea de furaje. In afara exceptiilor prevazute de lege, se interzice scoaterea definitva sau temporara din circuitul agricol. Crescatorii de animale trebuie sa stie ca lucrarile de intretinere a pasunilor si a utilitatilor zoopastorale se vor efectua de catre persoanele ale caror animale pasuneaza pe suprafetele respective.
Pasunile intra in folosinta crescatorilor de animale in cel mult 30 de zile
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...