A IV-a editie a Concursului national de interpertare folclorica pentru solisti vocali si instrumentisti „Traditii” se va desfasura in 23 si 24 mai, la Casa de Cultura Oraseneasca din Simleu Silvaniei. La concurs se pot inscrie tineri solisti din toata tara, cu varste cuprinse intre 10 si 25 de ani. Potrivit informatiilor furnizate de Gavril Neaga, directorul Clubului Copiilor din Simleu, pana ieri s-au inscris in concurs peste 40 de interpreti vocali si instrumentisti din toate zonele folclorice ale tarii, dar si din Cernauti si Republica Moldova. Concurentii isi vor etala talentele atat prin interpretarea unei doine si al unui cantec ritmat, cat si prin prezentarea portului popular din zona din care provin. „Prin acest concurs, organizatorii isi propun sa descopere si sa incurajeze tinerii interpreti de folclor, precum si transmiterea dragostei pentru melosul popular generatiei actuale si viitoare”, a declarat Gavril Neaga. Potrivit acestuia, obiectivul principal al juriului este de a face o evaluare corecta si exigenta a calitatilor vocale si interpretative ale concurentilor, precum si aprecierea autenticitatii portului popular romanesc.
Concursul National de Folclor „Traditii” se desfasoara sub egida Ministerului Educatiei Nationale si a Administratiei Fondului Cultural National si este organizat de Asociatia de tineret „Silvatin”, Centrul de Cultura si Arta Salaj, Asociatia Culturala „La Fantana Dorului”, Primaria si Clubul Copiilor din Simleu Silvaniei. Se acorda premii in bani, iar marele premiu este in valoare de 1.500 de lei.
Concursul de folclor „Traditii” asteapta tinere talente
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...