Primaria municipiului Zalau a anuntat ieri intr-o conferinta de presa ca deruleaza un concurs de proiecte sub titulatura „Remodelarea spatiului public din municipiul Zalau – consens intre nevoile culturii urbane locale si rigorile arhitecturii si designului urban”. „Scopul propus este ca arhitectura si designul zonei centrale, mai exact Centrul vechi al municipiului Zalau, respectiv Piata 1 Decembrie 1918, strada Unirii, pasaj strada Unirii si Piata Iuliu Maniu sa aiba un alt concept, o noua fata, dar pastrandu-se identitatea aspectelor care definesc Zalaul”, potrivit primarului Radu Capilnasiu.

Cele mai bune solutii vor fi recompensate generos
Concursul de proiecte se deruleaza pana la mijlocul lunii septembrie si are alocat un buget in valoare de 78.911 de lei. Din aceasta suma, 55.000 de lei reprezinta finantarea acordata de Administratia Fondului Cultural National, iar diferenta de 23.911 de lei este contributia de la bugetul Municipiului Zalau. Competitia este deschisa specialistilor din domeniu care vor readapta arealul tinta la nevoile socio-culturale, arhitecturale si functionale actuale. Sunt puse la dispozitie trei premii, in valoare totala de 54.000 lei, pentru proiectele care vor intruni cele mai mari punctaje. Premiul I este in valoare de 25.000 de lei. Pot participa elevi de liceu din Zalau din clasele terminale, care sunt interesati sa imbratiseze o cariera in domeniile: arhitectura, urbanism, peisagistica urbana, planificare teritoriala, constructii civile etc., precum si angajati ai primariilor de orase si ai Consiliului Judetean din judetul Salaj, care, prin atributiile pe care le au, folosesc si aplica notiuni, concepte, regulamente si politici din domeniile urbanismului, regenerarii urbane etc, potrivit informatiilor furnizate de primaria Zalau.
Parteneri care sprijina prin competentele lor implementarea proiectului sunt cei de la Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) – filiala Transilvania, ce se va implica in organizarea si desfasurarea concursului de solutii. Universitatea Tehnica din Cluj Napoca – Facultatea de Arhitectura si Urbanism sustine sesiunile de informare, iar Inspectoratul Scolar Judetean Salaj se va implica in sesiunea de informare a elevilor. Reprezentantul OAR – filiala Transilvania, Nagy Attila, a declarat in cadrul conferintei de ieri ca este foarte incantat de faptul ca s-au demarat discutiile cu municipalitatea. „Daca se face strada pietonala pe strada Unirii, care leaga Piata 1 Decembrie cu Piata Iuliu Maniu, aceasta va avea ca si capete doua piatete urbane. Doresc sa mentionez ca OAR va sprijinii tehnic si organizatoric acest proiect. Se va merge pe solutia optima. Saptamana viitoare va avea loc pe platoul de marmura din fata prefecturii o expozitie in aer liber timp de sapte zile, unde cetatenii Zalaului pot vedea pe panouri mari, proiecte de urbanism si de amenajare a unor spatii publice”, a precizat Nagy Attila.

Unirii – strada pietonala
Daca proiectul castigator va fi transpus in practica, zalauani se vor putea bucura in viitor de o reamenajare a centrului vechi al Zalaului. Aceasta reamenajare are la baza transformarea strazii Unirii in strada pietonala. In prezent, aceasta este una din arterele cu cel mai aglomerat trafic din centrul orasului. Radu Capilnasiu spune ca se va gasi o solutie pentru traficul de pe strada Unirii, mai exact va fi deviat, cel mai probabil pe strada care strabate piata agroalimentara si se interseacteaza cu strada Crasnei. Cei care folosesc parcarile de pe strada Unirii, vor putea folosi parcarea de la cladirea Manager, „care este aproape tot timpul goala”, spune Capilnasiu.