Tomatele reprezinta principalele culturi din solarii, daca e sa tinem cont de importanta deosebita a acestora. Modul de irigare al tomatelor in solar este diferit. Pentru ciclul scurt, este nevoie de 10 – 12 udari, iar pentru ciclul prelungit se efectueaza in jur de 14 – 16 udari. La inceput, normele de udare sunt mai mici (200 -250 metri cubi/hectar pentru a nu raci solul), iar pe masura ce vremea se incalzeste si cresc plantele, normele de udare se maresc la 350 – 400 metri cubi/hectar.
La ciclul scurt, sustinerea plantelor se face la circa 20 de zile de la plantare, pe spalier cu o singura sarma, iar la ciclul prelungit, plantele sunt sustinute cu sfori mai lungi, le-gate cu sarme fixate pe scheletul solarului. Copilitul se face saptamanal, cand copilii au maxim cinci centimetri lungime. Carnitul se face pentru ciclul scurt dupa ce s-au obtinut trei – patru inflores-cente, iar la cel prelungit, dupa sapte – opt inflorescente. Defolierea se face repetat, prima realizandu-se imediat dupa prinderea rasadurilor, indepartand una – doua frunze de la baza. De asemenea, pe masura ce frunzele de la baza se ingalbenesc, acestea se indeparteaza. Prin tratarea plantelor cu procaina ( 1- 2 parti per milion, la zece zile dupa plantare, apoi saptamanal, pana in data de 6 iulie, s-au obtinut sporuri de productie de 21 – 46 la suta la cea timpurie si 13 -30 la suta la productia totala.
De mentionat este ca, in conditii de nebulozitate si temperaturi scazute se iau masuri pentru stimularea polenizarii, a legarii si cresterii fructelor. Se foloseste Tostim (3,3 la suta), Atonic LC (1: 4000 la 20 de zile de la plantare), Noseed (0,1 la suta) sau Tomafix LC (0,09 la suta). Inflorescentele se trateaza prin imbaiere sau pulverizare, cand sunt deschise doua -patru flori. Lucrarea se repeta la patru – cinci zile.